شاید تنها آنان که با ادبیات اروپا سروکار دارند نام «شولم علیخم» نویسندهی بزرگ یهودی را شنیده باشند و کمتر نامی از این نویسنده در ایران به میان آمده است. «شولم علیخم» که نام حقیقیاش «سولومن رابینویچ» است، در کشورهای جهان، معروف است و جنبهی طنز آثارش نقطه قوت نوشته های اوست .یکی از جذاب ترین آثار وی خیاط جادو شده است.
در نویسندگی شیوهای بس ساده دارد و یا به بیان بهتر، درست به زبان مردم عادی مینویسد و از پیرایهها و آرایشهای بیان، سخت گریزان است. ،و روح طنزآمیز نوشتههایش از لابهلای کلمات ساده و بیپیرایهای که به کار میبندد، به چشم میخورد.
او نویسندهای موشکاف و حساس است که از قدرت خیالبافی قوی برخوردار است، اما به هیچ عنوان اجازه نمیدهد رویاهایش خواننده را از زندگی عادی دور سازد وبه سبب همین قدرت خیال بافی قوی حتی میتوان بعضی از آثارش را میتوان مانند شعر خواند .
«داستانهایی برای کودکان» «غزل غزلها» و «بازگشت از بازار» از آثار این نویسنده می توان به کتاب های اشاره کرد. «هفتاد و پنج هزار» «خیاط جادو شده» «توبهی شیرفروش» «مناخم مندل» کتاب خیاط جادو شده او شامل داستانهای بلندی میباشد که در داستان های این کتاب قصه مردم سادهی که اغلب از روستاها یا شهرهای کوچک آمده اند بیان شده است.
بن مایه قصههای او ، آرزوی مردم فقیر و سادهی یهودی برای ثروتمند شدن است، این داستانهای ساختگی که به آن ها جنبهی حقیقی داده شده است، اغلب سرگذشت قهرمانان یهودیست که یا به گنجی دست مییابند و یا به نزد ثروتمندی میروند و در آخر پول یعنی آنچه مایهی خوشبختی به نظر آنان است به چنگشان میافتد.
شولم علیخم بعد ها به امریکا مهاجرت کرد اما احساس غربت و دوری از وطن، او را وادار ساخت که به میهنش بازگردد. هنگام شروع جنگ جهانی اول، بهناچار دوباره به امریکا بازگشت و در آخر در آنجا درگذشت. او در وصیتنامهاش چنین نوشته است:
«به هرکجا که مردم، در میان ثروتمندانم به خاک نسپارید. مرا در آغوش زحمتکشان یهودی دفن کنید. اینان آن ملت واقعی هستند که عمری پاسشان داشتهام. آرزومندم مجسمهای که بر فراز گور من جای میگیرد، همان زیبائی را که ملت یهود به آثار من بخشیده است، به گور من ببخشد!»
منابع: شمارهی دهم دورهی دهم - در بخش جهان دانش و هنر، سایت انجمن کلیمیان تهران