آقای داستایوفسکی! کسی که نامش در تاریخ ادبیات روسیه میدرخشد و همهی ما حداقل یکبار اسمش را در زندگیمان شنیدهایم. فیودور میخایلاویچ دوستایِوسکی که در ادبیات روسیه یکی از تأثیرگذارترین نویسندگان است، در 11 نوامبر 1821 متولد شد. او به خلق شاهکارهایی همچون برادران کارمازوف معروف است.
داستایوسفکی؛شخصیتهای اصلی داستانش را از نظر روانشناسانه مورد بررسی قرار میدهد و تلاش میکند تا با نگاهی عمیق و دقیق این شخصیتها را از منظر روانشناسانه مورد بررسی قرار دهد.
یکی از برجستهترین ویژگیهای آثار داستایوفسکی، تصویرسازیهای زیبا و عمیق در آثار اوست. در حقیقت رمانهای او در دورهای که هنوز دوربین و سینما پا به عرصه وجود نگذاشته بودند؛ یکتنه کار دوربین، صحنهسازی و تدوین را انجام میدادند. برای نمونه تمامی بخشهای رمان ابله، دکوپاژ شده است. درحالیکه سینما نیست اما لانگ شات، کلوپ، مدیوم شات و... دارد، همچنین در جایی که لازم است، زاویه عوض میکند، بنابراین میتوان گفت آثار داستایوفسکی فیلمنامههایی کامل و با جزئیاتی هستند که سالها پیش از اختراع سینما نوشته شدهاند.
داستایوفسکی شاهکارهای زیادی خلق کرده است اما در این میان آنها رمان برادران کارامازوف یکی از بهترینها خواهد بود. این رمان که آخرین اثر نویسنده بزرگ روس، است و داستایوفسکی سه سال از آخرین سالهای عمر خود را صرف نوشتن آن کرد. این رمان نهایتاً در سال ۱۸۸۰ به پایان رسید و شاید اگر از دنیا نمیرفت قصد داشت داستان آن را ادامه دهد. به اعتقاد بسیارانی این رمان بزرگترین رمان داستایوفسکی است.
و در پایانبخشی از متن پشت جلد این کتاب را میآوریم که شاید یکی از مهمترین قسمتهای آن باشد و تلنگری برای همهی ما:
«برادران، از گناه آدمها نهراسید، آدمی را در گناهش نیز دوست بدارید، چه این شباهت به محبت خداوند اوج محبت در زمین است. همهی خلقت خداوند را دوست بدارید، هم کل آن را و هم هر دانهی ریگ را. هر برگ را دوست بدارید، هر پرتوی نور خدا را. حیوانات را دوست بدارید، گیاهان را دوست بدارید، هر چیز را دوست بدارید. اگر هر چیز را دوست بدارید به راز خداوند در چیزها پی خواهید برد. همین که آن را دریافتید هر روز بیوقفه شروع خواهید کرد به درک بیشتر و بیشتر آن و سرانجام شیفتهی همهی عالم خواهید شد با عشقی تمام و همگانی. حیوانات را دوست بدارید: خداوند به آنها مقدمات فکر و شادی نیاشفته بخشید. آن را آشفته نسازید، آنها را عذاب ندهید، شادیشان را از آنان نگیرید ...»
منابع: سایت کافه بوک، سایت ایرنا