از شهرهای قدیمی آذربایجان شرقی که قبل از اسلام اوزانلار نام داشت و به نام میمد نیز مشهور بود. این شهر شاید به واسطه تاریخ کهنش رمزو رازهایی در خود جای داده یاشد. سرگذشت تاریخی بسیط در دل او جای دارد.
این شهر زیبا بعد از ظهور اسلام به نام اهر یا اهریچ خوانده شد که حاکمنشین قرهداغ بود. اهر در مرکز منطقه سرسبز و خوش آبوهوای ارسباران گسترده شده است و به همین دلیل، از آب و هوایی خوش دارد. طبیعت زیبا و تاریخ کهن این منطقه چشم هر بینندهای را مجذوب خود میکند.
سرزمین اهر دارای گذشتهای دور در تاریخ پرفرازونشیب خود است. سنگنوشته اورارتویى، بر دامنه کوه زاغی واقع در شمال روستای سقیندل، در نزدیکی اهر و نیز بقایای دژهای ساسانی در این منطقه گواه این ادعاست. در اواخر سده ۶ و اوایل سده ۷ ق، اهر مدتی محل پادشاهی پیشتكین بوده است. در دوره صفویه، اهر به سبب وجود بارگاه شیخ شهابالدین اهری در آنجا، موردتوجه شاهان صفوی قرار داشت و مدتی نیز حاکمنشین قرهداغ شمرده میشد. در دوره قاجاریه و جنگ نخست ایران با روسیه، اهر مدتی مرکز فرماندهی عباس میرزا بر ضد قوای روسیه بود.در شهریور ۱۳۲۰ ، شهر اهر و شهرهای دیگر آذربایجان، مورد حمله هوایی نیروهای شوروی قرار گرفت و عدهای از مردم اهر در این حمله کشته شدند.
شهرستان اهر در یک منطقه کوهستانی قرار گرفته و مشخصه اصلی آن، رشتهکوه قرهداغ است که قلل مرتفع آن چهره کوهستانی به شهرستان داده است. این شهرستان باتوجهبه منطقه زیبای ارسباران و آبوهوای مطبوع دارای جاذبههای طبیعی بسیار زیبایی است که نگاه هر بینندهای را محو خود میکند. همچنین تاریخ کهن و بسیار باشکوه منطقه یادگارهای بسیار زیادی را برای ما به یادگار گذاشته است که از جمله مناطق طبیعی گردشگری و تاریخی اهر میتوان به: سد ستارخان اهر، منطقه گردشگری هوراند، پارک ملی کنتال، کوه کمتال یا کنتال، ارتفاعات قوشاداغ و تالاب قوچ گلی اهر، قلعه پشتاب و قلعه پیشتو اهر، قلعه نودوز یا نقدوز اهر، مقبره و موزه شیخ شهاب الدین اهری، خانه دکتر قاسم اهری، سنگ نبشته سقندل، مسجد جامع اهر، قلعه جوشین و... اشاره کرد.
منابع:سایت مکان بین، باشگاه خبرنگاران جوان