براي آنكه رستم را بهتر بشناسیم ابتدا باید با ریشه خاندان این پهلوان دلیر در تاریخ آشنا شویم و برای این کار نیاز است که به كتابهاي پيش از شاهنامه مراجعه كنيم، یکی از این کتاب ها، گرشاسب نامه نوشته اسدی طوسی است و چنانكه از نامش پيداست داستان خاندان رستم و مخصوصاً جد او گرشاسب است.
در داستان این کتاب خاندان رستم چنين شرح داده شده است::«جمشيد پس از آنكه از ضحاك گريخت به سيستان رفت و به پادشاه آنجا كه كورنگ نام داشت پناهنده شد دختر اين پادشاه دلباخته او شد و از وي پسري به دنيا آورد كه نامش را تور گذاشتند.بعدها از اين تور پسري به وجود آمد به نام شيدسپ و از او طورك و از او نيز شم و از شم، اثرط به وجود آمد. كه اين اثرط پدر گشتاسپ پهلوان بزرگ سيستان شد،گرشاسپ پهلوان پسري به نام نريمان داشت و او پسري به نام سام پدر زال و جد رستم است.
پس اجداد رستم كه نژاد آنها به جمشيد مي رسد چنين ترتيبي دارند:
جمشيد- تور- شيدسپ- طورك- شم- اثرط- گرشاسب- نريمان- سام- زال- رستم. اين مفصلترين نسبنامه خاندان رستم است.
رستم همیشه در افسانههای ما بهترین، بالاترین، بینظیر و خارقالعاده است گرچه مثل دیگر مردم زندگی میکند، میخورد، میخوابد، خسته میشود و عاشق میشود. او پهلوانی، قهرمان دلیر و شجاعی است که باروح آزاده و جسم نیرومندش تجسم همه آرزوهای دور و دراز بشریست.
این پهلوان در طول حضور خود در شاهنامه، تأثیرگذارترین شخصیت داستانها و خط محوری اتفاقها و روایتهاست و گرهی بسیاری از مشکلات به دست او باز میشود
این پهلوان طی قرنها چنان در دل افسانهها و داستانهای ما ریشه دوانده که این امر خود نشاندهنده علاقه مردم این سرزمین از دیرباز به پیروزی خوبی بر شر و دست یابی به قدرت میباشد.
منابع: اجداد رستم سیستانی دستان، ایرنا