راهنما
1400/12/22
از ریاضیدانان یونان باستان

یونان کشوری که مهد علم و قدرت در کل زمین محسوب می‌شود، بیشترین نخبگان، دانشمندان و فیلسوفان را تحویل جامعه بشریت داده است. به‌طورکلی قرن ششم پیش از میلاد را آغاز پیشرفت‌های علمی یونان می‌دانند که در این میان نام تالس اولین ریاضی‌دان یونانی به چشم می‌خورد. تالس میلتوسی حدود 625 سال پیش از میلاد مسیح در شهر میلتوس ایونیه که باشکوه‌ترین و قدرتمندترین شهر یونان بود چشم به جهان گشود او فیلسوف، ریاضی‌دان، اخترشناس، مهندس و یکی از هفت خردمند یونان باستان شناخته می‌شود.

ریاضی که امروزه می‌خوانیم خیلی شبیه به زمان یونان باستان نیست و دستخوش تغییراتی شده است اما منبع و منشأ آن از همان دوران بنا نهاده شده است.

تالس در پی سفری که به مصر داشت توانست مقداری از قضایا و علم هندسه را یاد گرفته و در این میان بتواند که بعضی از اصول و قضایای هندسی را کشف کند.

تالس را پدر علم ریاضی و همچنین منشا پایه ریزی علم ریاضی می دانند و اثبات قضایایی از قبیل قطر، دایره را به دو قسمت مساوی تقسیم می‌کند، زاویه محاط بر نصف دایره قائمه است، اضلاع دو مثلث متشابه با یکدیگر تناسب دارند و بسیاری دیگر از علم ریاضی را به او نسبت می‌دهند. اسامی بسیار دیگری را می‌توان در علم ریاضیات یونان باستان نام برد از زنون الئایی گرفته تا اوقلیدس مگارائی و بروسونهر اکلئایی که هرکدام از این افراد به‌نوعی در پیشرفت ریاضیات یونان سهیم بوده‌اند.

تالس علاوه بر همه این قضایا، جملات و سخنان بسیار آموزنده و زیبایی برای جامعه بشریت به‌جای گذاشته است که دو نمونه از آن‌ها را می‌خوانیم: کمال تقوا و عدالت در آن است که هیچگاه آنچه را که برای دیگران عیب می‌شماریم، خود انجام ندهیم، آسان‌ترین چیز نصیحت‌کردن دیگران است و سخت‌ترین کار شناخت خود می‌باشد.

منبع: ایسنا/ کانر، کلیفورد (۱۳۹۰). تاریخ علم مردم. ترجمه‌ی حسن افشار

ما را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید!
magazine.katibeh
Katibeh_Magazine
Katibeh.Magazine
Katibeh Magazine
به اشتراک گذاری
برو به جدول