وقتی حرف از دلیر مردی و شجاعت میشود نام این قوم در تمام طول تاریخ میدرخشد مشاهیر بیمانندی که از این قوم هستند میتوان شجاعالدین خورشید، لطفعلی خان زند، بیبی مریم، علیمردان خان، حسین پناهی و... نام برد. قوم لر اصیلترین قوم باستانی، طایفهای نامدار و بزرگ در غرب و جنوب غربی ایرانزمین میباشد که پر است از غیور مردانی که بهوفور نامشان سرآغاز بزرگمردی و غیرت است.
لرها بازماندگان شاخهای از نژاد آریا بنام کاسیان هستند که به هنگام مهاجرت اقوام آریایی شعبهای از این اقوام موسوم به کاسیها به لرستان آمدند و با بومیان منطقه درآمیخته و بدین ترتیب نژاد تازهای پدید آمد که بعدها به لر شهرت یافتند. برخی کلمات جاری زبان لری آشکارا ریشه در زبانهای هخامنشی آريايی دارد.
این قوم همواره در وطندوستی و پاسداری از وطن خود، غیرت نشان میدهند بهعنوان مثال خدمات این سردار دلیر و نامآور لرستانی علیمردان خان در برابر هجوم افغانها در پایان دوره صفوی، مقاومت سرسختانه او در برابر سپاه عثمانی و همچنین رشادتهای فراوان او در رکاب نادرشاه افشار جهت برقراری صلح و ثبات و دفع متجاوزان از کشور، بسیار درخور توجه و تحسین است.
سردار مریم بختیاری ملقب به بیبی، فرزند حسینقلی خان ایلخان مقتدر بختیاری و مادر شهید علیمردان خان، بانوی سرداری است که باید به افتخارش کلاه از سر برداشت. بیبی مریم بختیاری، از معدود زنان باسواد، روشنفکر و شجاع عصر خود بود که به طرفداری از آزادیخواهان برخاست و در این راه از هیچچیز دریغ نکرد تا آنجا که از وی بسیار سخن گفتهاند؛ ازجمله «راف گارثویت» که از انسانشناسان برجستۀ ایران است و درباره بیبی مریم مینویسد: «این زن برجسته، روحی سرکش و فکری مستقل داشت و در تعیین سیاست بختیاری بهویژه در جنگ جهانی اول نقش مهمی ایفا کرد.»
که پسر او علیمردان خان بختیاری مظهر شجاعت و اسطوره مقاومت و استبداد ستیزی علیه حکومت خودکامه وقت است که کمتر کسی است که او را نشناسد و یا برای یکبار هماسمش را نشنیده باشد.
منبع: کتاب قوم لُر نوشته دکتر سکندر اماناللهی بهاروند.