مرگ سیاه یا همان طاعون بیماری بسیار خوف آوری که شنیدن اسمش هم اکنون نیز لرزه به بدن انسان میاندازد این بیماری همه گیر و مخرب که جهان را به گونهای خالی از سکنه کرده بود در بین سالهای ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۱ موجب مرگ و میر بین ۷۵ تا ۲۰۰ میلیون نفر از مردم در اروپا و اوراسیا گردید.در این بین الکساندر یرسن دانشمند سوئیسی - فرانسوی و همچنین ناجی جهان با انجام آزمایشهای متعددی توانست این بیماری را کشف و جهان را باری دیگر زندگی بخشد.
این باکتری بسیار ریز در لولة گوارشی ککها بود و باعث بسته شدن لوله گوارشی می شد. بنابراین کک مجبور میشود تا برای حفظ بقا و رفع گرسنگی خود بیشتر نیش بزند. آنگاه باکتریها از طریق نیش وارد بدن جانور دیگر شده و به این ترتیب باعث شیوع بیماری میشوند. ککها معمولاً به جوندگان، به خصوص موشها حمله میکنند، ولی در صورتی که تعداد این جانوران به علت ابتلا به طاعون کم شود، جانور دیگری از جمله انسان را میزبان قرار میدهند.
در بیماری طاعون، لکههای سیاه رنگی ظاهر میشد و پس از آن بیمار میمرد. از این رو، این بیماری را «مرگ سیاه» مینامیدند.
یرسین نمونۀ کامل یک انسان کوشا و جستجوگر که به عنوان محقق در انستیتو پاستور مشغول به کار بود و برای تحقیقات خود بسیار سفر کرد.او در سال ۱۸۹۴، در حالی که طاعون در شهر هنگکنگ شایع شده بود، به آنجا سفر کرد تا درباره ی این بیماری تحقیق کند. تحقیقات او در این سفر به کشف باکتری طاعون حاصل شد و به همین علت نام آن باسیل یرسینیا پستیس نام گذاری شد. او با واکسینه کردن آنها، شیوة معالجه را در بیمارستان هنگ کنگ آموزش داد و سرانجام در آغاز قرن بیست توانست این بیماری را کنترل کند.
منبع: ایسنا/ ویکی پدیا/ کشف طاعون سیاه/ افکار نیوز