راهنما
1400/12/28
گره زدنی سيزده بدر

ایران یکی از کشورهای سرشار از قدمت دنیا که پیشینه تاریخی زیادی دارد و همچنین برگزاری برخی از سنت‌ها و آیین‌ها از دوران های گذشته را برای ما به یادگار گذاشته شده است. سیزده بدر که به نام روز طبیعت نیز شناخته می‌شود، یک جشن ایرانی است که هر ساله در سیزدهمین روز از فروردین ماه (اولین ماه تقویم ایرانی) برگزار می‌شود و طی آن مردم وقت خود را در فضای باز به پیک نیک می‌گذرانند  که به عنوان پایان تعطیلات نوروزی در ایران است. شاید جالب باشد بدانید یکی از رسوم این روز گره‌زدن سبزه توسط جوان‌های دم بخت است.

 در گذشته مردم، دوازده روز از فروردین را به نشانه دوازده ماه سال جشن گرفته و سیزدهمین روز از این ماه را به طبیعت رفته و به شادی می پرداختند. این امر در حقیقت به منظور به پایان رساندن نوروز انجام می شد. در اوستا فردی به نام کیومرث نخستین انسان و نخستین پادشاه نامیده شده است که این فرد دارای یک دختر و پسر با نام های مشیه و مشیانه بوده است و در روز سیزده  فروردین با یکدیگر ازدواج کرده اند.
 در اعتقادات ایرانیان باستان، این ازدواج را نخستین ازدواج بشریت می‌دانندکه علامت وصل و عشق آنان دو شاخه به هم گره زده شده بوده است. از این رو برای بازگشایی بخت و ازدواج، امروزه دختران و پسران جوان به همین نشانه، گیاهان و سبزه ها را گره می زنند. اما این تنها روایت فلسفه گره زدن سبزه در سیزده به در نیست. باور های بسیاری در این مورد وجود دارد.

باوری که ریشه در آیین‌های آریایی داشته و براین‌اساس پایه‌گذاری شده است. بر اساس این باور، در روز ۱۳ فروردین، می‌گویند ایزد و خدایگان آب در آسمان‌ها پرواز می‌کند و نوید می‌دهد به باران و بخشش.

 شاید اگر کمی تأمل کنید، یاد کریسمس و بابا نوئلی که با گوزن‌هایش در حال پرواز است بیفتید. قطعاً ریشه‌های بسیاری از مراسم کریسمس از ایران باستان وام‌گرفته شده است.
در این روز تشتر (ایزد آب) با پاپوش (دیو خشکسالی) می‌جنگد. از این رو بانوان که نمایندگان آناهیتا (ایزد آب) هستند، باید در کنار جوی‌ها بنشینند و به گره زدن سبزه‌ها مشغول شوند. عده‌ای بر این باورند که گره زدن سبزه‌ها در ۱۳ فروردین سبب گره گشایی مشکلات و مصائب زندگی خواهد شد. زیرا بر این باور بودند که با رشد گیاه این گره‌ها باز می‌شود و به همین ترتیب گره و مشکلات شخص نیز از زندگی او بازشده و کنار می‌رود.
 سیزده به درهای امروزی شباهتی به سیزده به درهای دیرین ایرانی ندارند. در گذشته سبزه‌ها در این روز به نشانه احترام به طبیعت و برکت در دل زمین کاشته می شد، اما امروزه متأسفانه شاهد رها شدن آنها در دل طبیعت هستیم.

منبع: ایران آنلاین/ تاریخچه نوروز

ما را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید!
magazine.katibeh
Katibeh_Magazine
Katibeh.Magazine
Katibeh Magazine
به اشتراک گذاری
برو به جدول