ایران کشوری چهارفصل با طبیعتی بکر و چشمنواز که رودخانههای آرامشبخش آن در زیبایی هرچهتمامتر این طبیعت خالی از تأثیر نبوده است. پنجمین رود بزرگ کشورمان ایران و اولین رود بلند ترکمنستان اترک نام دارد. این رودخانه خروشان سفر خود را از کوههای هزار مسجد در خراسان رضوی شروع و پس از طی مسیر از دشتهای قوچان، فاروج، شیروان و بجنورد وارد خاک ترکمنستان شده و به دنبال آن به دریای خزر میریزد.
با بررسی تاریخچه این رود معلوم شد نام اولیه آن اتک به معنی دشت بوده است زیرا اطراف آن را دشتهای وسیع بسیاری که محل اقامت ترکمنان بود تشکیل داده و با مرور زمان این نام به اترک تغییر پیدا کرد و بعد از آن با همین نام شناخته شد.
اترک رودی دائمی در خراسان شمالی و در تمام طول سال خروشان و جاری است طول این رود از ابتدایی که شروع میشود و تا جایی که به کشور همسایه میرسد چیزی حدود ۶۶۹ کیلومتر است و تقریبا ۲۷،۳۰۰ کیلومترمربع از زمینهای اطرافش را آبیاری میکند.
از رودهای مهمی که به اترک میپیوندد میتوان رود شیرین چای که از رباط و گیفان سرچشمه میگیرد و در منطقه شرق باش قلعه و رود حسن قلعه که سرچشمه آن خود حسن قلعه است و در شرق رضاآباد با اترک تلاقی میکنند، نام برد.
رودخانه اترک مانند دیگر رودخانههای ایران شامل گونههای جانوری و ماهیهای بسیاری است که به دلیل وجود دشتهای خوشآبوهوا در حاشیه این رود پرندههای بومی و مهاجر بسیار زیادی در این منطقه دیده میشود از جمله انواع قو، فلامینگو، اردک، پرستو، غاز، پلیکان، سلیم و بسیاری پرندگان دیگر میتوان در این اقلیم مشاهده کرد که منظرهای بسیار خارقالعاده خلق و چشم آدمی را از اینهمه زیبایی سیراب میکنند.
همچنین از ماهیهای این رود میتوان به انواع ماهیهای سیاه ماهی، البرنوس، کپور، آمورچه، گامبوزیا، تیره کولی و غیره اشاره کرد. ماهیگیری در بخشهای مختلف این رودخانه بدون محدودیت است اما به این دلیل که بسیاری از قسمتهای این رودخانه خروشان و شدت جریان آب بسیار زیاد است برای ماهیگیری مناسب نیست.
منبع: ارس باران/ تاریخچه اترک