اگر بخواهیم دررابطه با صنعت خودروی روسیه صحبت کنیم قطعاً اولین چیزی که در ذهن مرور میشود محصولاتی غولآسا و غیر جذاب است که عدهای این سبک طراحی را الگویی در راستای غلبه بر شرایط اقلیمی روسیه میدانند و گروه دیگر آن را نشانه عقبافتادگی صنعتی روسها در این زمینه ارزیابی میکنند. اما به هر ترتیب صنعت خودرو در روسیه یکی از فعالترین بخشهای صنعتی را به خود اختصاص داد. خودرو لادا در روسیه از محبوبیت فراوانی در این کشور، بخصوص اروپای شرقی برخوردار بود که شاید بتوان یکی از دلایل این امر را بسته بودن مرزها بر روی ورود هر نوع خودروی خارجی دانست. آرم شرکت لادا هم یک رودخانه کمعمق را به تصویر میکشد که در پهنه آن یک کشتی بادبانی در حال حرکت است. این طرح هم برگرفته از کشتیهای بلند و باریک قوم وایکینگ است که در روسیه شناخته میشوند. این کمپانی در اواسط دهه شصت میلادی(1966) با همکاری فیات تاسیس شد و هم اکنون نیز بخش قابل توجهی از سهام آن در مالکیت رنو(فرانسه) قرار دارد.
نخستین خودروی ساخت لادا بر مبنای فیات ۱۲۴ مدل ۱۹۶۶ میلادی بود و تقریباً به مدت چهار دهه و بدون هیچگونه تغییر اساسی و تنها با برخی از اصلاحات جزئی در بدنه، تولید شد. تعداد قابلتوجهی از این خودرو، در دهه پنجاه شمسی وارد کشورمان شد و توانست رضایت مالکانش را به خود جلب نماید. همچنین، حجم بزرگی از صادرات لادا به کشورهای غربی نیز از همین مدل بود و از مهمترین دلایلی که خرید آن را برای مشتریان غربی توجیه میکرد عبارت بودند از: قیمت رقابتی، قابلیت اطمینان و سادگی سرویس و تعمیرات.
بدنه این خودرو نیز از فلز بسیار مقاومی ساخته شده بود تا از پس سرمای شدید منطقه سیبری برآید. در جایی خوانده بودم که در برودت وحشتناک این منطقه که گاهی از منفی شصت درجه سانتیگراد هم پایینتر میآید بدنه بیشتر خودروها با کوچکترین برخوردی همانند مقوا چاک خورده و پاره میشوند! ویژگی که در تمامی خانواده لادا مشترک است، بخاری فوقالعاده کارآمد آن است؛ به نحوی که اگر سرمای محیط خارج از خودرو منهای ۲۵ درجه سانتیگراد باشد، قادر است داخل آن را تا بالای ۲۵ درجه سانتیگراد گرم مینماید، یعنی پنجاه درجه بیشتر از دمای محیط!
چرا روسیه هنوز عاشق لاداست!
هر خودرویی که بتواند 50 سال از زمستانهای سخت داستانی روسیه و جادههای پر چالهروی روسیه را دوام بیاورد، بدیهی است که مورد احترام خواهد بود. علاوه بر این سه دهه پس از فروپاشی نظام کمونیستی، روسیه هنوز نوستالژی خاصی نسبت به گذشته شوروی خود دارد و عشق به لادا، نماد نهایی اتومبیلرانی شوروی و راهی برای لذت بردن از آن است.
منبع: https://www.pedal.ir
https://www.autocar.co.uk/