راهنما
1400/12/29
نژاد آریایی

در اواخر قرن ۱۹ میلادی تا اواسط قرن ۲۰ میلادی برای توصیف مردمانی از بخش اروپایی و آسیای غربی یک دسته‌بندی نژادی استفاده می‌شد. داریوش شاه در بند دوّم از کتیبه نقش‌رستم خود را چنین معرّفی می‌نماید:

من داریوش شاهِ بزرگ، شاهِ شاهان، شاهِ کشورهای همه‌گونه مردم، شاه در این زمینِ بزرگِ دورودراز، پسرِ ویشتاسپَ، هخامنشی، پارسی، پسرِ پارسی، یک آریایی، دارای

اصل‌ونسبِ آریایی. هرچند داریوش زبان خود را آریایی نامید، اما محققین امروزی آن را به نام پارسی باستان می‌شناسند چرا که جدّ زبان فارسی کنونی است. واژه آریا برای نخستین‌بار در قرن ششم قبل از میلاد مسیح در کتیبه بیستون داریوش یکم استفاده شده است که اشاره به زبان نگارش متن آریایی دارد در دوره پس از اسلام استفاده از اصطلاح آریایی را در نوشته یکی از تاریخ‌نگاران قرن دهم هجری به نام حمزه اصفهانی، می‌توان به‌وضوح دید. واژه آریایی در زبان‌های اروپایی به معنی زبان‌های هندواروپایی و در نهایت به معنی سخن‌گویان به این زبان‌ها به‌کاررفته است. آریایی‌ها که پارس نیز نامیده می‌شوند در میان این ممالک قرار دارند. در سده نوزدهم، زبان یکی از ویژگی‌های نژادی به شمار می‌آمد. در نتیجه، سخنگویان به زبان‌های هندواروپایی نژاد آریایی نام گرفتند و بدین نحو از سخنگویان به زبان‌های سامی جدا شدند. آریایی فقط به ایرانیان و هندوان اطلاق می‌شود نه به اقوام دیگر معروف به هندواروپایی، آن‌ها هر یک با نام قومی خودشان چون ژرمن، لاتین، اسلاو و جز اینها از همدیگر بازشناخته می‌شوند. در قرن گذشته چند تن از دانشمندان به‌اشتباه کلمه آریایی را به همه اقوام هندواروپایی اطلاق کردند اما این خطا دیری نپایید که این واژه نژادی در کشور آلمان با قدرت گرفتن حزب نازی رنگ و رویی تازه گرفت و ازاین‌رو همه اقوام هندواروپایی را در مقابل اقوام سامی و مغول نژاد آریایی خواندند. امروزه آریایی فقط به اقوام دو نژاد هندوایرانی اختصاص دارد.

اگر از هویت ایرانی‌ها سؤال کنی، اولین چیزی که به ذهنشان می‌رسد آریایی بودن است، اما اغلب آن‌ها آریایی بودن را این‌گونه تعریف می‌کنند: آریایی‌ها اقوامی هستند که هزاران سال قبل از دشت‌های جنوب سیبری مهاجرت کردند. آن‌ها در حرکت خود به سمت مناطق گرمسیر سه دسته شدند: بخشی به اروپا و بخشی نیز به هند رفتند و گروهی ساکن ایران شدند که این گروه نیز خود سه دسته‌اند: مادها، پارس‌ها و پارت‌ها. در توصیف شاخه آریایی مستقر در ایران، واژه آریا معادل ایرانی است و مخالف آن واژه انیران به معنای غیر آریایی است. به جز زبان‌های هندی و فارسی، واژه آریا در زبان‌های هندو اروپایی نیز با همین لفظ آمده است. برخی دانشمندان واژه آریا را در اصل کلمه‌ای با منشأ خاور نزدیک (مأخوذ از زبان اوگاریتی در سوریه باستان) به معنای همدم و خویشاوند می‌دانند .

قوم نازی و تلاش برای ساختن نژاد خالص آریایی

در سال 1925، آدولف هیتلر نوشت: «هر چیزی که ما امروز روی این زمین تحسین می‌کنیم، علم و هنر، فناوری و اختراعات، فقط محصول خلاقانه چند قوم و در اصل شاید

یک نژاد (آریایی‌ها) است. وجود کل این فرهنگ به آنها بستگی دارد. اگر از بین بروند، زیبایی این زمین با آن‌ها در قبر فرومی‌رود.» از همان ابتدا، نازی‌ها مصمم بودند که قدرت و خلوص نژاد "آریایی" را تضمین کنند. به گفته ریچارد ایوانز مورخ، آن‌ها معتقد بودند که: قوی‌ها و افراد پاک از نظر نژادی باید تشویق شوند تا فرزندان بیشتری داشته باشند، ضعیف‌ها و ناپاک‌های نژادی باید به هر طریقی خنثی شوند.

یکی از راه‌هایی که نازی‌ها آریایی‌های «قوی و پاک» را به داشتن فرزندان بیشتر تشویق کردند، برنامه «قرض ازدواج» بود. از ژوئن 1933، دولت وام بدون بهره تا سقف 1000 مارک در اختیار زوج‌های جوانی قرار داد که قصد ازدواج داشتند، مشروط بر اینکه از معیارهای آن‌ها تبعیت کنند. یکی از معیارها این بود که زن و مرد هر دو بتوانند نژاد "آریایی" خود را ثابت کنند. ملاک دیگر این بود که عروس باید شش ماه در دو سال قبل از ازدواج شاغل بوده باشد و باید قول دهد که کارش را رها کند و تا زمان پرداخت وام در خانه بماند. این الزام برای تشویق زنان شاغل به ترک بازار کار و در دسترس قراردادن مشاغل بیشتر در اختیار مردان بود. در نهایت به‌ازای هر فرزند متولد شده از زوجین یک‌چهارم مبلغ وام بخشوده شد؛ بنابراین اگر زوجین دارای چهار فرزند بودند، مجبور به بازپرداخت هیچ یک از اصل وام نبودند. به‌این‌ترتیب، این برنامه زوج‌های سالم «آریایی» را تشویق کرد تا فرزندان بیشتری داشته باشند و آنچه را که نازی‌ها معتقد بودند نقش مناسب زنان در جامعه باید باشد را تقویت کرد.

نا گفته نماند هیتلر در زمان دیکتاتوری خود جنایات بسیاری با بچه هایی که معلول بودند یا به هر دلیلی با نقص ژنتیکی به دنیا آمده بودند در کارنامه خود ثبت کرد. گاهی از این کودکان به عنوان موش آزمایشگاهی استفاده می کردند تا نژاد برتر را پرورش دهند. در کنار جنایات هیتلر این کار یکی از شنیع‌ترین و بدترین کارهای او در عصر حاضر به‌حساب می‌رود.

به امید رویاندن گل صلح و امید در دنیای

منبع: https://vista.ir/w/a/16/s6ju7

https://www.history.com/

ما را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید!
magazine.katibeh
Katibeh_Magazine
Katibeh.Magazine
Katibeh Magazine
به اشتراک گذاری
برو به جدول