پتر کبیر یا پتر یکم تزار روسیه بود که در دهسالگی به حکومت رسید. او همراه با برادر بیمار و ناتوانش ایوان پنجم بر روسیه حکومت کرد. او مشهورترین تزار روسیه است.سرانجام بعد از مرگ او پسرش آلکساندر اول، خوش قیافه و تحصیل کرده که 23 سال داشت تزار شد. الکساندر اول در سال1777 متولد شد و در سال 1801 به عنوان امپراتور روسیه قدرت گرفت و در نهایت در سال 1825 درگذشت. از جمله اتفاقات مهم در تارسخ سلطنت او میتوان شکست از ناپلئون و امضای معاهده صلح Titlist نام برد. سپس بار دیگر در سال 1812 برضد او اعلام مخالفت کرد.
آلکساندر با دهقانان همدردی می کرد، اما این را دلیل بر آن نمیدانست که سنت های روسیه را به نفع دهقانان تغییر دهد برای او این ایده و تفکر که اقتدار حکومت از رضایت حکومت شوندگان ناشی می شود، بی معنا بود. اما در زمان قدرت خود کار های زیادی را انجام داد. از جمله اقدامات وی میتوان از منحل کردن سازمان مخفی پلیس، لغو ممنوعیت سفر به خارج و لغو ممیزی و سانسور کتابها را نام برد.
او در اصلاح آموزش پرورش و بهبود زندگی بردگان نیز اقدامات زیادی انجام داد. البته نا گفته نماند او بعدها از اصلاحاتش مأیوس و سرخورده شد و شیوههای سختگیرانهای را در پیش گرفت که باعث نارضایتی مردم شد.
زمانی که ناپلئون به روسیه حمله می کند و مسکو را فتح می کند او شهر را آتش می زند و آذوققه سپاه ناپلئون تمام میشود و ناپلئون در سرما مجبور به عقب نشینی کرده و به فرانسه بر می گردد که اکثر سپاهیانش به دلیل سرمازدگی جان خود را از دست دادند.
از مرگ او خیلی چیزی در دست نیست ولی مورخان مرگ او را مرموز و مبهم می دانند. با مرگ او عملاً دوران افول امپراتوری روسیه آغاز گشت گرچه دو تزار پس از او نیکلای اول و الکساندر دوم هم تزارهای نیرومند بوده و وسعت امپراتوری روسیه در زمان آنها نیز گسترش یافت اما قدرت جهانی روسیه هرگز به قدرت دوران الکساندر اول بازنگشت و عموماً روسیه پس از بریتانیا در جایگاه دوم قدرتهای بزرگ جهان شناخته میشد.
یکی از فاجعه هایی که سلطنت وی برای ایران داشت امضای عهد نامه گلستان و جدا شدن داغستان و گرجستان از ایران و پیوستن به روسیه بود. جنگ های ناپلئون و سیاست هات کثیف آن موقع چه لکه های تلخی روی تارخ گذاشته است.بعد از جدایی گرجستان از ایران او تمام مدرسه ها و کتابخانه های ایرانی را از بین برد و زبان گرجی را زبان رسمی گرجستان انتخاب کرد. امان از تاریخ.....
به قول کتاب های تاریخمان بی کفایتی شاهان قاجار کم داغ بر روی دل ما نگذاشته و ما را حسرت به دل نکرده است. دویست سال از عهد نامه ننگین گلستان می گذرد و تمدن ایران را در خود می بلعد گویی انگار که نه خانی آمده و نه خانی رفته.
منبع: https://www.napoleon.org/
Golestan Treat