راهنما
1401/01/02
موسیقیدان فقید ایران

تاریخ هنر ایران به خصوص موسیقی عجین شده با افراد هنرمند بسیاری که بر خلاف به اصطلاح هنرمندان امروزی، دنبال پول و شهرت و جذب هوادار نبودن بلکه همیشه تلاش می کردن تا تاثیری روی ارتقا سطح کیفی و دانش هنر ایران و ایرانی داشته باشن. استاد ابوالحسن صبا رو باید جزو اولین افرادی به شمار آورد که دنبال پژوهش توی عرصه و ردیف های موسیقی ایرانی بود.

ابوالحسن صبا زاده 14 فروردین ماه سال 1281 شمسی در تهران هستش که به واسطه قدم های بسیار بزرگ و ارزشمندی که در راستای ارتقای موسیقی ایران انجام داد، لقب نیمای موسیقی رو بهش دادن. این موسیقی دان پر آوازه رو باید ادای دینی به موسیقی حساب کرد که با ابداعات خاص، پرورش اونا و تدریس اندوخته های با

ارزشش قدم های بزرگی برداشت.

پدر ابوالحسن که ابوالقاسم نام داشت اولین استادش محسوب می شه ( کلا توی یک خانواده سطح بالا از لحاظ اجتماعی و هنری به دنیا اومد ). اولین سازی که صبا نواختنش رو یاد گرفت و به نوعی آغازگر آشناییش با موسیقی بود، ساز سه تار بودش که نزد پدر مشغول یادگیری شد.

 جالبه بدونید رشته تحصیلی صبا نقاشی بودش که توی هنرستان کمال الملک اونو به پایان رسوند؛ توی همون دوران هم با هنر های زیادی مثل ریخته گری، معرق کاری و خاتم کاری انس گرفت ولی در نهایت وارد سرنوشت خودش شد! صبا تو سال 1302 تحصیل موسیقی رو توی مدرسه عالی موسیقی ایران که تنها مرکز آکادمیک این رشته بود شروع کرد.

استاد ابولحسن صبا توی دوران هنری خودش آثار به یاد موندنی زیادی رو خلق کرده که از جمله اونا باید به زنگ شتر، سامانی، بهارمست، به زندان، زرد ملیجه، بیاد گذشته، در قفس، رقص چوبی قاسم آیادی، کوهستانی، چهار مضراب و ... اشاره داشت.

خیلی از اهل فن موسیقی و افراد خبره این زمینه معتقدن که از بین این قطعاتی که نوشتیم، قطعه زنگ شتر یکی از تکنیکی ترین و سخت ترین قطعه هایی هستش که صبا اونو نواخته. این قطعه توی ردیف دوم ویولن و به عنوان چهار مضراب سه گاه نوشته شده که اگه کسی بتونه اونو بنوازه معلوم می شه که توی ویولن خیلی حرفه ای و زبر دسته!

در نهایت این استاد بزرگ دنیای موسیقی ایران تو تاریخ 29 آذر سال 1336 ( یعنی 55 سالگی ) بخاطر سکته قلبی جون خودش رو از دست داد. به منظور یادبود این عالم موسیقی، خونه ای پر از گل و گیاه به اسم صبا همراه با ساز و دست نوشته های ایشون توی خیابون شاه آباد سابق سال 1353 تاسیس شد تا علاقه مندان به استاد صبا بتونن توی این خونه با خاطرات استاد، همراهی کنن.

 منبع: https://www.irna.ir/

https://www.beytoote.com

ما را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید!
magazine.katibeh
Katibeh_Magazine
Katibeh.Magazine
Katibeh Magazine
به اشتراک گذاری
برو به جدول