در دوران تاریخی ایران نویسنده های خارجی هم دیده می شن که برخی از اونا جزو افراد مورد علاقه پادشاهان بودن؛ برای مثال الکساندر دوما که از رمان نویس های مشهور فرانسه هستش و جزو اولین افرادیه که آثارش رو به فارسی ترجمه کردن. این نویسنده به شدت مورد علاقه ناصر الدین شاه بود و در اون دوران کتاب نصف جهان رو تقدیم به شاه ایران کرد!
الکساندر دوما نقش خیلی مهم و اساسی در مکتب رمانتیسم ادبی فرانسه داشت، گرچه خیلی ها ویکتور هوگو رو پیشوای این مکتب می شناسن ولی اگه نقش دوما بیشتر از هوگو نباشه، کمتر نیست! اما چیزی که جالبه اینه که قدرت الکساندر دوما به همین حیطه محدود نمی شد و توی مکتب و سبک های دیگه هم دست داشت.
الکساندر نویسنده ای بودش که قلم خشک و حوصله سر بری نداست و به طرز شیرینی داستان رو جاری می کرد. در نوشته های دومان گاهی رگه هایی از سبک رئالیسم هم به چشم می خورد که خود این باعث جذابیت چند برابری متونش می شد. مکتب رمانتیسم به عنوان بخش اصلی کار های او، به آزادی، شخصیت، هیجان و احساس ها توجه ویژه ای داشت.
الکساندر دوما در ادبیات ایران هم نقش بسزایی داشته؛ ایرانیان از قرن 19 به دنبال این بودن که غربی ها رو الگوی خودشون قرار بدن و عقب افتادگی هاشون رو جبران کنن، همین یکی از علت هایی بود که باعث شد در ابتدا آثار نویسنده هایی مثل ولتر، فنلون و دوما رو به ایران بیارن.
ناصرالدین شاه که علاقه زیادی به موضوعات رمان های دوما داشت دستور داده بود که اول از همه آثار این نویسنده رو به فارسی ترجمه کنن. از سال 1260 که ترجمه نوشته های اروپایی در ایران شدت گرفت، آثار دوما توسط شاهزاده محمد طاهر میرزا به فارسی برگشت و در اختیار شاه قرار گرفت.
خیلی از افراد ممکنه اسم الکساندر دوما رو نشنیده باشن ولی نام هایی مثل « کنت مونت کریستو » یا « سه تفنگدار » برای اونا آشنا باشه! این مورد رو میشه از نتایج اقتباس تعداد زیادی فیلم و نمایش از این رمان ها دونست که به قلم قدرتمند دوما نوشته شده بودن.
دوما رو علاوه بر همه این موارد میشه یکی از اولین نویسندگان در زمینه رمان های تاریخی دونست و از اولین نویسندگانی که ایرانی ها باهاش آشنا شدن. الکساندر دوما بدون شک جزو بزرگترین نویسندگان تاریخ فرانسه به شمار میاد ولی هم دوره شدن او با افرادی مثل استاندال، بالزاک، هوگو و فلوبر تا حد زیادی باعث شده نام السکاندر در سایه فرو بره و شاید زیاد به آثارش توجه نشه، اما به قول ما ایرانی ها این مورد هیچی از ارزش های این نویسنده کم نمی کنه و هر زمان هر کدوم از نوشته های دوما رو بخونید، شگفت زده خواهید شد.
منبع: https://www.ibna.ir