جنگلهای ارسباران با ۱۳۰ هزار هکتار وسعت و مناظر بسیار زیبا، بهرهمند از چشماندازهایی خارقالعاده، طبیعتی بکر و دستنخورده و دیدنیهایی مجذوبکننده در کناره جنوبی رود ارس و در شمال استان آذربایجان شرقی واقع شده است.
در گذشته ارسباران به محدوده وسیعی از رود ارس حدفاصل جلفا تا مغان و کوههای سبلان، بزقوش و سهند گفته میشد، اما امروزه به علت بی توجهی به آن این میراث ارزشمند، به جنگل ارسباران در مرزهای شهرستان کلبیر، ورزقان و اهر محدود شده است.
جنگل ارسباران در طول تاریخ پر فراز و نشیب خود اسامی مختلفی را بهخود دیده است که در این بین میتوان به ارسبار، آرازبار، قره داغ یا قراچه داغ اشاره کرد. همان طور که از این نامها میتوان دریافت، اساس نامگذاری این منطقه روی رودخانه ارس (آراز) و کوه قرهداغ بوده است. این خطه زیستگاه افراد به نامی بوده است که در این بین میتوان به بابک خرمدین (قعله بابک نیز در این محل واقع شده است)، ستارخان و شیخ شهابالدین اهری اشاره کرد.
منطقه ارسباران دارای آثار تاریخی ارزشمندی است که از جمله این بناهای تاریخی و کهن میتوان به «دژ طوماسیاش»، «کلیسای نازینی» و «قلعه بابک»، اشاره کرد.
از دیگر ویژگی های منحصر به فرد در منطقه کوهستانی ارسباران، ییلاقهای فراوانیست که در دل خود جای داده است. ، که این ییلاق ها از دیرباز پناهی امن برای عشایر بوده است. «ییلاق ایل بسطاملو» یکی از مهمترین این ییلاقات است که در حد فاصل مراتع روستاهای شجاعآباد و قلعه بابک یا قلعه بذ قرار دارد. همچنین از دیگر ییلاقات میتوان به کوههای روستای علیآباد یا کلیبر، چپرلی و آقداش اشاره کرد که هر کدام به نوعی شگفتانگیز و تماشایی هستند.
سازمان یونسکو ارسباران را به علت اینکه تحتتاثیر اقلیم مدیترانهای قرار دارد و در شعاع اقلیمهای خزری و قفقازی نیز واقع شده است و هم چنین به علت آب و هوای متفاوتی در آن حاکم است بهعنوان زیستکره معرفی کرده است.
و امروزه این ناحیه به دلیل جاذبههای شکارگاهی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به دلیل وجود گونههای گیاهی و جانوری کمیاب، چشماندازهای بکر و وسیع و شکنندگی و آسیبپذیری بالایی که دارد به عنوان منطقه حفاظت شده تحت حفاظت و نظارت قرار گرفته است.
منبع: سایت کجارو