این کوه، در کشور ترکیه قرار گرفته قدمتی بسیار طولانی دارد؛ و در کتاب آفرینش در عهد عتیق وافسانه های باستان آمده است که نوح پیامبر پس از پایان طوفان، روی این کوه از کشتی پیاده شده است و حتی تکههایی از این کشتی عظیمالجثه در دل آن کشف شده است که قدمت آنها به ۴۸۰۰ سال قبل برمیگردد. از دیگراسامی این کوه میتوان به «کوه جودی» اشاره کرد که این نام در قرآن نیز آمده است.
کوه آرارات (Mount Ararat) در شمال شرقی ترکیه، در مرز ایران و جمهوری نخجوان واقع شده است که در طول سالیان دراز کوهنوردان زیادی از سراسر دنیا آرارات را فتح کردهاند. و اولین صعود این قله توسط فردریچ پاروت از اهل روسیه در سال ۱۸۲۹ میلادی انجام داد.
مردمان و حکومت های بسیاری از دوران انسان های اولیه تا کنون در بستر این کوه زیسته و اتفاقات مهمی را در دل آن رقم زده اند، اتفاقاتی نظیر جنگهای بین سومریان و پادشاهان اورارتو در هزارهی سوم پیش از میلاد، حملهی اسکندر مقدونی، مهاجرت و حملهی سلجوقیان، مغول، خوارزمشاهیان و تیموریان، جنگهای ایران و روسیه در دشتهای ارمنستان در دوران صفویه ،تهاجم نادرشاه ، نسلکشی ارمنیان،کشتار و تبعید استقلال طلبان ارمنی به دست بلشویکها و... که تنها گوشه ای از وقایع اتفاق افتاده در این کوه با صلابت است.
کوه آرارات به علت داشتن معادن طبیعی و رشد صنعتی ناشی از آن در طول تاریخ و در عصر آهن و مفرغ سبب شکوفایی ساکنان این ناحیه شد. کشف ابزارهای آهنی بهجای مانده از انسان اولیه، ضرب سکههای امپراتوری روم و تامین اسلحهی فلزی ارتش ایران باستان گواه این واقعیت است.
کوه آرارات از نظر ارمنیان نماد مقاومت و پایداری و با وجود اینکه این کوه هماکنون در خاک ترکیه واقع شده است، ارمنیان تعصب و علاقهی خاصی به این کوه دارند.
منبع: کجارو