راهنما
1401/01/02
آهنگساز بنام ایرانی

هنر نزد ایرانیان است و بس.

در این مرز و بوم همواره انسان هایی هنرمند با دستانی جادویی و قلبی آتشین از هنر زیسته اند. از رودکی ، سعدی ، فردوسی و مولانا گرفته تا کمال الملک ، فرشچیان و شجریان.  پس مصراع بالا در ستایش هنر ایران زمین گزافه نیست. موسیقی از ارکان مهم هنری است و بعضی آن را به دلیل اهنگین بودن،  متعالی ترین هنر انسانی میدانند. ایران زمین همواره به وجود آهنگسازان، خوانندگان و شاعران بزرگ مفتخر بوده است. یکی از این آهنگسازان که لقب پدر موسیقی جدید ایران را یدک می کشد، علینقی وزیری است. در این مطلب می خواهیم کمی با زندگی این آهنگساز و هنرمند ایرانی، آشنا شویم.

ایشان در جوانی به‌واسطه پدرش وارد ارتش شد. در ادامه فعالیتش در ارتش به درجه کلنل سرهنگی رسید، به همین خاطر گاهاً او را کلنل وزیری خطاب می‌کنند. همین حضور در ارتش بود که ایشان را به موسیقی علاقه‌مند کرد. این علاقه به حدی بود که وزیری بیشتر عمرش را صرف پرداختن به هنر و موسیقی کرد.

ایشان در ایران در مدرسه سن‌لویی تحصیل کردند و در نوجوانی نت خوانی و نواختن ساز های موسیقی را آموختند. بسیار در امور موسیقیایی با استعداد و چیره دست بودند و در مدت کوتاهی توانستند همانند اساتید ساز بنوازند. از اثار ماندگار ایشان می توان به دخترک ژولیده ، دو عاشق و سمفونی نفت اشاره کرد.

اما تنها استعداد فردی و نواختن ساز نبود که باعث نیک نامی او در تاریخ هنر ایران زمین شد. او اقدامات موثری مانند تاسیس مدرسه موسیقی در سال ۱۳۰۲ انجام داد. او سال های زیادی از  عمر خود را صرف برگزاری کنسرت ها و سخنرانی هایی در مورد هنر و زیباشناسی موسیقی کرد. از سال ۱۳۰۷ مدیریت مدرسه موسیقی را به دست گرفت که حاصل تلاش های او در مدرسه موسیقی پرورش شاگردان توانمندی مثل ابوالحسن خان صبا ، روح الله خالقی ، موسی معروفی و اسماعیل مهرتاش شد.

کسانی که در موسیقی دستی بر آتش دارند تاثیر ایشان را شگرف توصیف می کنند و مدعی اند که تمامی هنرمندان معاصر موسیقی ایران از اقدامات ایشان بهره برده و تاثیر گرفته اند. شاگردان او که از مدرسه موسیقی فارغ التحصیل شده بودند هر یک ابداعات و نوآوری های زیادی در موسیقی داشتند که جامعه هنری ما همه این ها را مدیون به استاد وزیری است. این خدمات به قدری بزرگ و قابل توجه بوده اند که نوازندگان و آهنگسازان، موسیقی معاصر ما { ۱۵۰ سال اخیر} را به دو بخش پیش از وزیری و پس از وزیری تقسیم می کنند.

حسین علیزاده ، موسیقی دان و نوازنده برجسته در مورد کلنل وزیری می گوید: وزیری حتی روی مخالفانش هم تاثیر گذاشت. به لحاظ دقت، پرکاری و دیسیپلین وزیری تا همین امروز هم در میان آهنگسازان ایرانی سرآمد است. او در زمان خود از معدود هنرمندان ایرانی در موسیقی محسوب می شد که از یک جهان بینی برخوردار بود.

سر انجام این فرزند کوشا و افتخار آفرین ایران زمین ، پس از عمری تلاش در حوزه موسیقی در شهریور ماه ۱۳۵۸ در ۹۲ سالگی دار فانی را وداع گفت.

منبعhttps://www.irna.ir/ . https://www.hamshahrionline.ir/

ما را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید!
magazine.katibeh
Katibeh_Magazine
Katibeh.Magazine
Katibeh Magazine
به اشتراک گذاری
برو به جدول