راهنما
1401/01/02
لقب پیامبر

با نگاهی مختصر به تاریخ ادیان می توان انواعی از القاب را برای پیامبران وحی الهی مشاهده کرد؛ القابی مانند خلیل الله، ذبیح الله، شیخ الانبیا، صدیق و ... . اما در میان این القاب حداقل برای ما ایرانیان که زندگیمان با دین اسلام خو گرفته، یک مورد از بقیه عیان تر است و آن لقب آخرین پیامبر الهی، یعنی محمد امین می باشد.

امین یکی از مشهور ترین لقب های پیامبرمان بوده که حتی سال ها پیش از بعثت نیز به این عنوان نزد مردمش شناخته می شد. معنای امین در لغت یعنی امانتدار و به شخصی مورد اعتماد تلقی می شود که دیگران از گزند خیانت او در امان باشند.

از ویژگی های بارز رسول الله، حضرت محمد، امانتداری وی عنوان شده که در انواعی از روایات به این موضوع به شکل ویژه ای بها داده شده؛ همچنین در برخی از زیارت نامه ها از پیامبر با عنوان امین الله یاد شده است.

در تفاسیر اسلامی، امین را در تضاد با خائن تعریف می کنند؛ شخص امین مورد اعتماد مردم بوده و همگان از عدم خیانت او اطمینان دارند. این ویژگی در پیامبر اسلام به بالاترین حد خود رسیده تا جایی ابن سعد در کتاب خویش یعنی طبقات الکبری ذکر کرده: از بس که ویژگی های نیکو در محمد به کمال رسیده بود، در مکه برایش نامی جز " امین " وجود نداشت.

همچنین بنا بر روایاتی از ابن عباس، نقل شده است حتی مشرکان مکه نیز که وجود و رسالت محمد را انکار می کردند، به صورت واحد اعتقاد به امین بودن محمد داشتند و او را با این عنوان مورد خطاب قرار می دادند چراکه خاطر جمع بودند محمد هرگز دروغ نمی گوید و خیانتی از او سر نمی زند!

داستان های فراوانی از امانت داری های بزرگ حضرت محمد نقل شده اند، من جمله داستان اینکه زمانی پیامبر با دارایی حضرت خدیجه به تجارت مشغول بود و پس از بازگشت از سفر، مورد خطاب حضرت خدیجه قرار گرفته که می گوید: ای پسر عمو! من بخاطر شرافت نسب، قرابت، راستگویی، اخلاق پسندیده و امانت داری تو در بین مردم و قوم خویش، افتخار می کنم.

اما تمام این ها جلوه های امانت داری او نبود، امانت داری تنها در نگهداری مادیات دنیوی خلاصه نمی شود! نبوت به معنای پیامبری و رسالت او نیز از مهم ترین امانت هایی بود که مسئولیت سنگینش بر دوش محمد قرار داده شده بود. امانت داری پیامبر از نبوت خدا یکی دیگر از شاخصه های بارز در این زمینه به شمار می رود.

از مولا امیر المومنین در کتاب نهج البلاغه ذکر شده است که: خدا حضرت محمد را هشداردهنده جهانیان و امین وحی فرستاد. همچنین از دیگر وجوه امانت داری محمد، امین بودنش در روز رستاخیز ذکر شده و روایتی از امام صادق به همین مطلب اشاره دارد که در مورد پیامبر می فرمایند: فرمانش نزد پروردگار نافذ و در روز قیامت امین است.

امانتداری از مهم ترین صفات افراد اهل خرد و ایمان ذکر شده است؛ نه تنها در دین اسلام، بلکه در تمام ادیان الهی شخص امین و راستگو جایگاه ویژه های نزد پروردگار و تمامی مخلوقات دارد و برای شخص امانتدار، وعده های الهی بیشماری عنوان شده است.

منبع: https://fa.wikishia.net

ما را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید!
magazine.katibeh
Katibeh_Magazine
Katibeh.Magazine
Katibeh Magazine
به اشتراک گذاری
برو به جدول