رشته کوه های زیادی رو زمین استوار ایستاده اند که هر کدام از آن ها ویژگی های شگفت انگیز خود را دارند؛ از رشته کوه های هیمالیا که بلندترین قله جهان را دارد گرفته تا در همین ایران خودمان رشته کوه های البرز و زاگرس و ... . هر کدام از این کوه ها نکته ای دارند اما برای طولانی ترین رشته کوه جهان، باید برویم سراغ کوه آند واقع در آمریکای جنوبی!
این رشته کوه عظیم در گوشه غربی آمریکای جنوبی استوار شده است و مسافتی را که پوشش می دهد به ۷ هزار کیلومتر می رسد! ۷۰۰۰ کیلومتر طول و بین ۲۰۰ الی ۷۰۰ کیلومتر عرض که در نوع خود بی نظیر است! همچنین بلندای رشته کوه آند به طور متوسط ۴ هزار متر می باشد.
این کوه عظیم ۷ کشور آمریکایی را در بر گرفته است و از شمال تا جنوب در کشور های آرژانتین، شیلی، پرو، اکوادور، بولیوی، کلمبیا و ونزوئلا می توان آن را مشاهده کرد. با توجه به عظمت آند، خود رشته کوه به چند رشته فرعی تقسیم می شود.
همچنین چندین فلات مهم مانند فلات آلتیپلانو که دومین فلات مرتفع جهان پس از فلات تبت محسوب می شود در این رشته کوه جای گرفته است. تقسیم بندی اقلیمی رشته کوه آند نیز به سه بخش زیر می باشد:
۱)آند حاره
۲)آند خشک
۳)آند مرطوب
اگر رشته کوه های آسیایی را فاکتور بگیریم، عنوان بلندترین و مرتفع ترین رشته کوه جهان به آند خواهد رسید. نام بلند ترین قله این رشته کوه نیز آکونکاگوآ بوده که ارتفاع آن بالغ بر ۶۹۶۱ متر می باشد.
اما یکی دیگر از عنوان های جهانی این رشته کوه مربوط به آتشفشان های آن است؛ مرتفع ترین آتشفشان های جهان در کوه های این رشته کوه واقع شده است و بیشتر قله هایش را آتشفشان ها تشکیل داده اند! بلند ترین آتشفشان فعال دنیا که دل سالادو نام دارد با ارتفاعی نزدیک به ۶۹۰۰ متر بین مرز شیلی و آرژانتین در این رشته کوه واقع شده است.
در کنار آتشفشانی بودن خطر بزرگ دیگری که ساکنان را تهدید می کند، وجود برف و یخ های فراوان است! یخچال های کاتاپوکسی که از ارتفاع ۵ هزار متری به بالا گسترده شده اند را می توان بزرگترین خطر در اثر فوران آتشفشان دانست؛ این اتفاق می تواند موجب حرکت مقدار بسیار زیاد و عظیمی از یخ به سمت شهر های پای کوه بشود.
این نکته را هم اضافه کنیم که رشته کوه های آند نقش مهمی در تامین غذای مورد نیاز مردم دارند! سیب زمینی و گوجه فرنگی که جزو مواد اولیه بسیار مهم برای تغذیه به شمار می رود و بسیار پر مصرف هستند از کوه های آند به دست می آیند؛ شاید جالب باشد که بدانید بیش تر از 3 هزار گونه سیب زمینی فقط در کشور پرو شناسایی شده است که عامل آن خاک حاصلخیز کوه آند می باشد.
رشته کوه های آند می تواند مقصد حیرت انگیزی برای ماجراجویان باشد؛ چه کوهپیمایی و کوهنوردی، چه دوچرخه سواری و اسکی، یا حتی استفاده از آب های سفید برای مقاصد درمانی، همه و همه می تواند یکی از لذت های تکرار ناپذیر برای مسافران این کوه باشد.
منبع: https://mojekooh.com