راهنما
1401/01/09
لقب مصطفی کمال پاشا

در تاریخ کشورهای جهان افرادی زیسته اند که پایه گذار حکومتی مردمی و جدید بوده و روند کلی کشور را دگرگون کرده اند. در کشور ترکیه نیز چندین سال پیش رهبری ظهور کرد که بنیان گذار جمهوری ترکیه و رهبر اصلاحات بنیادی در آن شناخته می شود؛ فردی به نام مصطفی کمال پاشا یا همان مصطفی کمال آتاتورک (آتا) که تلاش های زیادی برای رفع انواع مظاهر سنتی در زندگی ترک ها و توسعه این کشور انجام داد که به سبب همین اقدامات، معمار نوین ترکیه لقب گرفته است.

آتاتورک فردیست که جمهوری ترکیه را پی ریزی کرده و خود نخستین رئیس جمهور این کشور محسوب می شود که در سال ۱۹۲۳ به این مقام رسید. از او به عنوان یک سکولار و ملی گرا یاد شده که اصلاحات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی زیادی را در ترکیه انجام داد؛ در پی  این فعالیت ها ترکیه آهسته آهسته به سمت تبدیل شدن به یک کشور مدرن، پیشرفته و سکولار قدم بر می داشت.

عقیده آتاتورک این بوده که ساخته های اجتماعی و قدیمی ترکیه سبب عقب ماندگی این کشور شده بودند و با داشتن الگوی توسعه برونزا، بدون در نظر گرفتن شرایط جامعه، مسیر کشور های غربی را پیش گرفت. این فرایند غربی سازی یکی از مهم ترین تلاش هایی بود که برای جبران عقب ماندگی و رسیدن به توسعه و پیشرفت در کشور های ارتقا یافته عملی شده بود.

می توان عنوان کرد که بسیاری از نخبگان فکری در اولین مواجهه خود با غرب، این مسیر را پیش گرفته اند که آتاتورک نیز به همین ترتیب برای اصلاحات خود، اروپا را الگو قرار داده و سیاست غربی سازی را دستور کار قرار داد.

به علاوه اقداماتی که مصطفی کمال پاشا در ترکیه انجام داد، نقطه عطفی در تاریخ این کشور عنوان می شوند که البته جدای از بازتاب های مثبت و خوب، نکات منفی زیادی نیز در دل خود داشت. شایان ذکر است که این اقدامات از قبل تر نیز در ترکیه شروع شده بودند اما اقدامات گسترده آتاتورک در زمینه های مختلفی مانند سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... بسیار تخصصی تر در زمان او انجام شدند و از لحاظ تنوع و گستردگی یکی از منحصر به فرد ترین جریان های تاریخ ترکیه به حساب می آیند.

 در پایان همان طور که واضح است و اکنون نیز دیده می شود، این اقدامات تاثیر بسیار زیادی در روند ترکیه گذاشت و به پاس همین اصلاحات و نقش مصطفی در پیدایش جمهوری مدرن ترکیه، پارلمان این کشور نام آتاتورک را در سال ۱۹۳۴ میلادی به او اهدا کرد که به معنای پدر ترک ها عنوان می شود.

 منبع: https://www.irna.ir

ما را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید!
magazine.katibeh
Katibeh_Magazine
Katibeh.Magazine
Katibeh Magazine
به اشتراک گذاری
برو به جدول