استان های خراسان، چه شمالی و جنوبی و چه رضوی، همشون شهر های زیاد و زیبایی رو در دل خودشون جا دادن که هرکدوم به نحوی می تونه نوازشگر چشم های شما باشه؛ در یکی از شهر های خراسان رضوی، شما شاهد مناطق طبیعی زیبا و خوش آب و هوایی خواهید بود که می تونه خستگی چندین روز شما را رفع کنه، شهری به نام تایباد که در شمال شرقی ایران واقع هستش.
شهر تایباد طبق آخرین تقسیمات کشوری به سه بخش مرکزی، باخرز و میان ولایت تقسیم شده که مرکز آن شهرستان تایباده؛ همچنین ۳ شهرستان باخرز، مشهد ریزه و کاریز و ۶ دهستان اونجا واقع شدن.
این شهر در ۶۰ کیلومتری جنوب تربت جام هستش و از مشهدم حدود ۲۲۵ کیلومتر فاصله داره. موقعیت خاص این شهر که در حاشیه شرقی خراسان و ۱۸ کیلومتری مرز افغانستان واقع شده، اهمیت نظامی و امنیتی زیادی رو به اون بخشیده. بعلاوه این شهر نزدیک ترین شهر خراسان رضوی به هراته و به همین دلیل، از اون به عنوان پل ارتباطی ۲ کشور یاد می کنن. همچنین تایباد در مسیر ارتباطی تربت جام، فریمان، سنگان، خواف و تربت حیدریه به مشهد قرار گرفته.
از لحاظ تاریخی هم کشفیات باستان شناسی این نکته را عیان می کنن که سکونت و فعالیت های انسانی در این ناحیه از هزاره سوم پیش از میلاد برقرار بوده. گونتر کوریل اولین پژوهشگری بود که تو سال ۱۹۷۴ مسیر تربت جام – تایباد رو مورد بررسی قرار داد و به تاریخچش پی برد.
منطقه کنونی تایباد تو نوشته های تاریخی و قدیمی به باخرز شهرت داشته و بعضی وقتا هم تحت عناوینی مثل گواخرز و بادهرزه ازش نام برده شده. این شهر در سال ۲۹ هجری قمری توسط سپاهیان اسلام فتح شد و مالین به عنوان مرکز باخرز از نظر رونق و اعتبار به جایگاهی رسید که در سده چهارم هجری، شهری آباد و متمدن به شمار می رفت.
در دوران قاجار هم تایباد توسط خان ها و روسای عشایر به ویژه ایل اهل هزاره اداره می شد. تو اوایل دوران پهلوی، هزاره ها بر ضد حکومت مرکزی قیام کردن که به همین دلیل در سال ۱۳۱۲ شمسی، زمین های صولت السلطنه یعنی رئیس ایل هزاره با زمین هایی تو یزد و فارس جا به جا شد و به اون مناطق تبعید شد.
در آخرم به تعدادی از آثار تاریخی این شهر اشاره کنیم؛ چندین بنای تاریخی – فرهنگی در تایباد واقع شدن که می تونیم از اون ها به مسجد و مقبره شیخ الله اشاره کنیم که فضای داخلیش در عین سادگی، بخاطر دارا بودن محرابی با تزئینات گچ بری، از زیبایی و اقتدار خاصی برخوردارده.
همچنین مجموعه تاریخی مقبره مولانا زین الدین ابوبکر تایبادی و میل کرات هم در این شهر واقع شدن. میل آجری کرات در سده های پیشین به عنوان راهنمای کاروان ها و مسافرانی بکار می رفت که راه خواف به باخرز را طی می کردن.
منبع: http://www.islahweb.org