راهنما
1401/01/09
شهری در عربستان

عربستان سعودی به دلیل حضور پررنگ در اکثر ادیان ها و وجود چندین شهر تاریخی – مذهبی، بسیار در این زمینه غنی و دارای قدمتی زیاد می باشد؛ همچنین این کشور به دلیل قرار گرفتن در کنار دریای سرخ از اهمیت دو چندانی بهره برده که شهر های حاشیه آن را جزو مهم ترین شهر ها قرار می دهد. یکی از این شهر های معروف به نام جده که تاریخ زیادی نیز دارد در این ناحیه واقع شده است.

به عقیده بسیاری از صاحب نظران، جده مهم ترین شهر و بندر عربستان در حاشیه دریای سرخ می باشد. این شهر تاریخی که قدمت آن به عصر حجر بر می گردد در برخی روایات از آن به عنوان اولین سکونت گاه اعراب و برخی ایرانیان یاد شده است.

پس از ظهور اسلام نیز این شهر تحت مالکیت و حاکمیت امویان، عباسان، فاطمیان، عثمانی ها و همچنین وهابی ها قرار گرفت. جده از لحاظ علمی نیز زادگاه برخی از دانشمندان مانند عبدالمالک ابن ابراهیم جدی و محمد ابن ابراهیم کازرونیف بوده است.

 از جده به عنوان عروس دریای سرخ نیز یاد می شود که به نوعی دروازه ورود بیشتر حاجیان حرمین شریفین و از مهم ترین کانون های بازرگانی عربستان سعودی می باشد. این شهر با جمعیتی نزدیک به ۳ میلیون نفر، پس از ریاض عنوان دومین شهر بزرگ عربستان را به خود اختصاص داده است. همچنین در سالیان اخیر اکثر شیعیان ایرانی در سفر حج خود اول از همه به این شهر رسیده و سپس از آن جا به سمت مکه حرکت می کردند.

آب و هوای این شهر به دلیل موقعیت آن مانند اکثر شهر های عربستان دارای گرمای زیادی در حدود ۵۰ درجه و همچنین رطوبت فوق العاده زیاد است. جده در کنار دشت ساحلی تهامه و در ۷۵ کیلومتری غرب مکه قرار گرفته است و در آن مجموعه ای از تپه ماهور های کوهپایه ای که به موازات رشته کوه های طویل حجاز هستند، وجود داشته که ان را سمت شرق کشور جدا می کند.

در نهایت به تاریخ جده اشاره کنیم که همانطور که ذکر شد، این شهر قدمتی زیاد از دوران عصر حجر را دارا بوده و باستان شناسان در وادی بریمان که در شمال شرقی جدی است، آثار باستانی زیادی را یافته که خود دلیل محکمی بر این حرف می باشند. برخی روایات نیز حکایت از این دارند که در روزگار جاهلیت، عمرو بن لحی که برای اولین بار آیین توحید را در مکه دگرگون ساخت، بت هایی را از جده به مکه برد و مردم را به پرستش آن ها دعوت کرد.

در برخی دیگر از روایات نیز آورده شده، سلمان فارسی که خاندان وی بازرگان بودند پس از روی آوردن به اسلام در جده سکونت یافتند؛ همچنین ذکر شده که اکثر افراد مقیم جده، ایرانیان بوده اند.

منبع: https://fa.wikishia.net

ما را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید!
magazine.katibeh
Katibeh_Magazine
Katibeh.Magazine
Katibeh Magazine
به اشتراک گذاری
برو به جدول