اگر نیم نگاهی به کشور های همسایه ایران بیندازید، متوجه خواهید شد اندک کشور هایی وجود دارند که در مسیر پیشرفت باشند؛ کشور هایی مانند ارمنستان، جمهوری آذربایجان و ترکیه را می توان سه کشوری خواند که در همسایگی ایران به سبک اروپایی ها در حال رشد هستند. و اما در ترکیه، مهم ترین شهر توریستی گردشگری این کشور یعنی استانبول را می خواهیم با هم بررسی کنیم.
استانبول به عنوان بزرگ ترین شهر تاریخی، اقتصادی و فرهنگی ترکیه نامیده شده که هر سال پذیرای تعداد زیادی مسافر از سراسر جهان می باشد. این کلان شهر اروپایی – آسیایی مسلمان نشین، در سال ۲۰۱۰ به عنوان پایتخت فرهنگی اروپا انتخاب شده و جزو ۵ شهر برتر دنیا از نظر تعداد گردشگران خارجی محسوب می شود. این شهر در کنار پاریس، دبی، بانکوک، سئول و بارسلونا پیشتاز در جذب گردشگر از سراسر دنیا هستند.
از عوامل جذب گردشگر در استانبول می توانیم به برگزاری فستیوال های بین المللی فراوان در حوزه های فرهنگی و هنری اشاره کنیم که هر ساله خیل عظیمی از هنرمندان بزرگ و نامدار دنیا را برای شرکت در این رویداد ها راهی استانبول می کند. همچنین عوامل جذاب دیگری در معروفیت و محبوبیت استانبول نقش دارند که از آن ها باید به ارزان بودن سفر به استانبول، نیاز نداشتن به ویزا، تنوع بی نظیر تفریحات و جاذبه ها، قرار داشتن استانبول در ۲ قاره و همچنین اماکن مذهبی زیاد آن اشاره داشت.
اگر تمایل سفر به این شهر کم نظیر را داشتید ما به شما فصل تابستان را پیشنهاد می کنیم؛ البته که هر فصل زیبایی های خاص خود را در این شهر دارد اما تابستان های استانبول آب و هوای جذابی داشته که آن را بسیار ایده آل برای تفریحات ساحلی و دریایی می کند. در مقابل اگر زمستان به این شهر سفر کنید می توانید از تخفیف های بی نظیر فروشگاه های استانبول بهره مند شوید!
از جاذبه های دیدنی دیگر این شهر باید به مسجد ایاصوفیه، مسجد آبی، قلعه توپکاپی، تنگه بسفر، برچ گالاتا، کاخ دلمه باغچه و میدان تکسیم اشاره کنیم. علاوه بر این ها گلدن هرن (شاخ طلایی)، تنگه بسفر، ساپانچا، کاپادوکیه، بورسا و جزیره بویوک آدا را از نوشتن در لیست خود فراموش نکنید که هر کدام می تواند یک تجربه بی نظیر را برایتان رقم بزند.
در آخر نیز به تقریحات موجود در استانبول اشاره ای داشته باشیم؛ شما با سفر به این شهر می توانید از مراکز خرید جذاب آن، کلوب های شبانه، پارک های آبی و نیز شهربازی های زیبای آن نهایت لذت را ببرید. برای رسیدن به هر کدام از این مراکز هم پیشنهاد می کنیم از قطار های شهری یا تراموا استفاده کرده که خود آن نیز تجربه جذابی را برایتان ایجاد خواهد کرد.
منبع: https://www.findatour.co
استانبول (به ترکی استانبولی: İstanbul) (نام پیشین: قسطنطنیه عربیشدهٔ کُنستانتینوپول، بهمعنای شهر کنستانتین) بزرگترین و پرجمعیتترین شهر در کشور ترکیه و مرکز فرهنگی و اقتصادی آن کشور است. جمعیت این شهر در آمار سال ۲۰۱۸ حدود ۱۵٬۰۶۷٬۷۲۴ نفر گزارش شدهاست. استانبول جزء سه کلانشهر بزرگ خاورمیانه در کنار قاهره و تهران است. این شهر در کنار تنگه بسفر، دریای مرمره و دریای سیاه قرار دارد. تنگه بسفر دو قارهٔ آسیا و اروپا را از یکدیگر جدا میکند و استانبول تنها شهر بزرگ جهان است که در دو قارهٔ جهان گسترده شدهاست. بندر طبیعی شاخ طلایی یا خلیج در این شهر واقع است.
این کلانشهر به عنوان پایتخت فرهنگ اروپا در سال ۲۰۱۰ انتخاب شد. همچنین از لحاظ تعداد گردشگران خارجی سومین شهر توریستی جهان در ۲۰۱۰ بهشمار میرفت.
بسیاری از کشورها از جمله ایران در این شهر دارای کنسولگری هستند.
استانبول یادگار دوران امپراتوری روم و بعد از آن امپراتوری عثمانی است و آثار برجسته ای از ان دوران به جا مانده مانند مسجد ایاصوفیه (کلیسای بزرگ ارتدکس شرقی که در دوران ژوستینین امپراتور روم ساخته شد و سپس در زمان عثمانی تبدیل به مسجد شد و پس از روی کار آمدن جمهوری ترکیه به موزه تبدیل شد و مجدداً در سال ۲۰۲۰ به مسجد تغییر کاربری داد) و مسجد سلطان احمد که شاهکار معماری اسلامی و عثمانی است.
پس از آنکه کنستانتین کبیر این شهر را به عنوان پایتخت جدید شرقی امپراتوری روم برگزید، این شهر نزد مردم به کنستانتینوپل به معنای «شهر کنستانتین» معروف گشت. اگرچه کنستانتین سعی کرد نام Nea Roma به معنای «رم جدید» را بر آن نهد، اما این نام نزد مردم مقبول نشد و فراگیر نگشت. مسلمانان که از قدیم با رومیان مراوده داشتند، این شهر را قسطنطنیه یا قسطنطینیه نامیدند. نام دیگر شهر استانبول بود که از عبارت یونانی εἰς τὴν Πόλιν (با تلفظ ایستیم بولین) به معنای «به سوی شهر» گرفته شده بود. در سال ۱۷۷۰ میلادی سلطان مصطفی سوم با ضرب سکههایی که روی آن نام اسلامبول (اسلامشهر) نقش بسته بود، تلاش کرد این نام را فراگیر کند. در دورهٔ جمهوریت و از روز ۲۸ مارس سال ۱۹۳۰ ادارهٔ پست ترکیه از تمامی کشورهای جهان خواست تا در مکاتبات خود از نام استانبول استفاده کنند.
اسامی تاریخی استانبول
بیزانتیوم
آگوستا آنتونینا
رم جدید
کنستانتینوپل
استیمبول
اسلامبول
القاب استانبول در دوره عثمانی
دارالسعادت
دارعالیه
درب قرمز (آل قاپی)
پایتخت
اسامی قدیمی استانبول در زبانهای مختلف
زبانهای اسکاندیناوی: میکلاگارد (شهر بزرگ)
زبانهای اسلاوی: تزارگراد (شهر پادشاه)
عربی: رومیة الکُبری (شهر بزرگ رومیان)
عبری: کوشتاندینا (قسطنطنیه)
دوران باستان
اولین نشانههای سکونت انسان در استانبول متعلق به عصر مفرغ است نشانههایی از سکونت انسان عهد مفرغ در فکرتپه واقع در بخش آسیایی استانبول پیدا شدهاست. همچنین نشانههایی از سکونت فنیقیها در کادیکوی موجود است.
دوره بیزانس
مستعمره نشینهای یونانی مگارا در سال ۶۶۷ قبل از میلاد این شهر را بنا نهادند و به افتخار پادشاه خود بیزانس نام آن را بیزانتیوم نهادند. در زمان جنگهای میان امپراتوری هخامنشی ایرانیان به رهبری داریوش بزرگ در خلال جنگهایشان با یونانیان شهر بیزانس را به تصرف خود درآوردند که تا پایان زمان سلطنت اردشیر درازدست همچنان در اختیار ایرانیان باقیماند و ایرانیان تا سال ۱۹۶ که امپراتوری روم بر این شهر تسلط یافت، بر بیزانس حکومت میکردند.
امپراتوری روم شرقی
در سال ۱۹۶ میلادی رومیان بر بیزانس مسلط شده و شهر رو به خرابی نهاد به خصوص آنکه رومیان پایتخت جدید خود را به نیکومدیا (کوجالی کنونی) منتقل نموده بودند. در این سالها گروههای بزرگی از رومیان به بیزانس (استانبول فعلی) مهاجرت کردند. موقعیت سوقالجیشی بیزانس امپراتور کنستانتین بزرگ را واداشت تا در سال ۳۳۰ رم جدید را در محل بیزانتیوم به عنوان پایتخت امپراتوری روم شرقی بنا نهد که پس از مرگ وی این شهر قسطنطنیه یا کنستانتینوپولیس نامیده شد و نام روم جدید به فراموشی سپرده شد.
امپراتوری عثمانی
در ۲۹ ماه مه سال ۱۴۵۳ سلطان محمد دوم فاتح بعد از ۵۳ روز محاصره در حالی وارد قسطنطنیه شد که توپ او یک حفره بسیار عظیم و بزرگی را در دیوارهای قسطنطنیه ایجاد کرد. محل این حفره امروزه به توپکاپی (دروازه توپ) معروف است. سلطان محمد فاتح پس از فتح استانبول آن را به عنوان سومین پایتخت امپراتوری عثمانی اعلام نمود. پس از فتح استانبول سلطان محمد فاتح کاخ توپکاپی و بازار استانبول را بنا مینهد و مدارس، حمامها و بناهای زیادی در شهر ایجاد میکند. نقش معمار سینان در خلق آثار معماری این دوره برجسته بودهاست.
جمهوری ترکیه
زمانی که جمهوری ترکیه در سال ۱۹۲۳ تشکیل شد پایتخت آن از استانبول به آنکارا تغییر پیدا کرد. اما استانبول محوریت خود به عنوان مرکز تجاری، صنعتی ترکیه را حفظ نمود و هماکنون نیز بزرگترین شهر ترکیه میباشد.