بهشت دیرینه شناسان استانی است که در قلب کویر قرار دارد و به دلیل فراوانی فسیل های مهره داران در زمان ها و دوره های مختلف به این اسم شناخته میشود. فسیلها شامل پلاکودرمی، ماهیهای زرهی آروارهدار و بدون آرواره هستند که قدمت آنها به دوران دونین یا دوران اول زمینشناسی نزدیک به ۳۹۵ سال پیش تا به امروز می رسد.
تاریخ سکونت انسان در قلمرو کرمان به هزاره چهارم قبل از میلاد برمی گردد. این منطقه یکی از مناطق باستانی ایران محسوب می شود و آثار تاریخی ارزشمندی در کرمان کشف شده است. جیرفت یک نمونه است که در آن سکونتگاهی ناشناخته با قدمت حدود ۲۵۰۰ سال قبل از میلاد به تازگی توسط باستان شناسان ایجاد شده است. بنا بر اعلام سازمان میراث فرهنگی ایران، کرمان دارای مکانهای تاریخی فراوانی است که در مجموع ۲۸۳ اثر تاریخی دارد. ارگ های باستانی متروکه ای مانند ارگ بم و قلعه راین دو هزار سال است که در کویر حفظ شده اند.
در اسناد تاریخی از کرمان با نامهای «کرمانیا»، «کرمانیا»، «ژرمانیا» و «ژرمانیا» به معنای دلاوری و رزمآوری یاد شده است. با این حال جغرافی دانان نام باستانی کرمان را «گوعشیر» ثبت کرده اند.
احتمالاً کرمان توسط اردشیر اول از سلسله ساسانیان تأسیس شد و بهدسیر، بردسیر یا بردشیر نامیده میشد. در زمان صفویان که در سال ۱۵۰۱ کنترل را به دست گرفتند، به کرمان معروف شد و مرکز استان قرار گرفت.
شهر کرمان در دشتی ماسهای به ارتفاع ۱۷۴۹ متر از سطح دریا، زیر تپههای صخرهای بایر قرار دارد. اطراف آن از شمال و شرق توسط کوهها احاطه شده و دارای آب و هوای خنک و طوفانهای شن مکرر در فصول پاییز و بهار است. ساکنین این منطقه اکثراً مسلمانان فارسی زبان با اقلیت زرتشتی هستن.
کرمان بزرگترین مرکز صادرات فرش ایران است. این شهر قبلاً شهرت صنعتی خود را مدیون شالبافی بود، اما قالیبافی بهویژه در حومه ماهانی از آن صنعت پیشی گرفت. در اواسط دهه ۱۹۷۰ یک مرکز صنعتی ایجاد شد که شامل کارخانه سیمان، کارخانه نساجی و سردخانه بود.
از مراکز دیدنی تاریخی و طبیعی و همچنین زیارتی کرمان می توان ارگ قدیم بم، مقبره امیرحیدر، کوه بید شیرین، آب انبار علی مردان خان، مدرسه ابراهیم خان، مقبره خواجه اتابک، گنبدجبلیه، گنبد سبز، کاروانسرای هندوها، ییلاقات ماهان، ییلاقات جوپار، ییلاقات راین، چشمه حسین آباد، چشمه قلعه عسگر، مسجد گنجعلیخان، مسجد وکیل، مسجد جامع کرمان، مسجد ملک، مسجد چهل ستون و آرامگاه شاهزاده حسین جویبار نام برد.
منبع: همشهری آنلاین/ سایت کرمان