استانی زیبا و تاریخی در جنوب غربی ایران که در جنگ تحمیلی هشت ساله پیوسته خود را سپر تمام بلاها و غمهای ایران کرد اما همواره در بی توجهی غرق در غبار شده است این استان به دلیل وجود منابع بسیاری از قبیل نفت و گاز به استان زرخیز مشهور است و هرچه از مردمان بی ریا، سختکوش، مهربان و خون گرم خوزستان بگوییم حق مطلب ادا نمیشود.
استان خوزستان با کشف شواهد موجود از تاریخچهای ۵۰۰۰ ساله که پایهریز بسیاری از تمدنهای جهان بوده برخوردار است و نام اولیه آن آوازیه، هوجستان و هوژستان بود. در جایجای این استان بناهای تاریخی و معماری شگفتانگیزی به چشم میخورد که قدیمیترین و مهمترین آن معبد زیگورات چغازنبیل در شهرستان شوش است که قدمتی بیش از ۳۲۰۰ سال دارد و به عنوان اولین بنای تاریخی ایران در یونسکو به ثبت رسید.
اما این معبد تنها بنای تاریخی ارزشمند خوزستان نیست بلکه سازههای آبی شوشتر، قلعه شوش، آرامگاه دانیال نبی شوش، بازار کاوه اهواز، کلیسای ارامنه آبادان، آرامگاه یعقوب لیث صفاری دزفول، پل قدیم دزفول، برج کلاه فرنگی شوشتر، کاخ آپادانای شوش و ... همه و همه جز مهمترین بناهای تاریخی جهان محسوب میشوند.
اما در کنار جاذبههای تاریخی این استان، جاذبههای طبیعی زیبایی نیز وجود دارد از جمله رود کارون اهواز، تالاب هورالعظیم، تالاب بینالمللی شادگان، جزیره کوشک مسجد سلیمان، رود دز و تفریحگاه ساحلی کله علی دزفول، کتهای دزفول، آبشار شوی دزفول بزرگترین آبشار طبیعی خاورمیانه، دشت سوسن ایذه، دریاچه شهیون یا دریاچه سد دز در دزفول و اروندرود را نام برد.
استان خوزستان دارای صنایع متفاوتی است که در اقتصاد کشور بسیار حائز اهمیت هستند از جمله صنایع دستی و صنایع سبک و سنگین که به ترتیب عبابافی، جاجیمبافی، گیوهدوزی، مسگری، سبدبافی، ورشو و نقره کاری از صنایع دستی و قندسازی، کاغذسازی، بستهبندی خرما، صنعت ماهیگیری و صنعت تولید برق از صنایع سبک و استخراج و تصفیه پالایشگاه آبادان، دستگاه تقطیر مسجدسلیمان، پالایشگاه گاز، صنعت پتروشیمی مجتمع شیمیایی رازی، مجتمع پتروشیمی آبادان، مجتمع شیمیایی خارک، مجتمع پتروشیمی ایران - ژاپن، کارخانجات نورد و لوله اهواز و ذوب آهن گازی اهواز و ... از صنایع سنگین این استان محسوب میشود که این استان را به منطقه زرخیز تبدیل کرده است.
منبع: تاریخچه خوزستان ایران/ همشهری آنلاین/ ایرنا/ بیتوته