راهنما
1401/01/21
کتابی از جلال آل احمد

جلال‌الدین سادات آل‌احمد، معروف به جلال آل‌احمد، یکی از تأثیرگذارترین نویسندگان ایرانی که کتاب‌ها و داستان‌های بی‌نظیر و خواندنی‌ای را به تاریخ ادبیات ایران هدیه کرد این نویسنده، منتقد ادبی و مترجم ایرانی که به روشنفکری معروف بود زندگی پرفرازونشیبی را پشت سر گذاشت و امروزه آثاری از او برجای‌مانده که تا قرن‌ها بعد ارزش خواندن و بارهاوبارها انتشار یافتن را دارند یکی از این آثار برجسته که اولین‌بار در سال ۱۳۳۷ منتشر شد «مدیر مدرسه» نام دارد این کتاب بسیار موردتوجه و علاقه قرار گرفت به طوری که در طی چند دهة اخیر چندین بار توسط انتشارات مختلف به چاپ رسیده است.

جلال آل‌احمد در ۱۱ آذر ۱۳۰۲ در یکی از قدیمی‌ترین محله‌های تهران و در خانواده‌ای مؤمن و روحانی چشم به جهان گشود.

او بعد از اتمام دوره ی دبستان با مخالفت پدرش برای ادامه ی تحصیل مواجه شد زیرا پدر او که روحانیه متعصبی بود می پنداشت جلال با ادامه ی تحصیل در مدارس دولتی از دین فاصله می گیرد و او را مجبور به کار در بازار کرد اما جلال پنهانی از پدرش در کلاس های شبانه دارالفنون ثبت نام کرد و در نهایت  سال ۱۳۲۲ به دانش سرای عالی تهران راه یافت  و در رشته زبان و ادبیات فارسی فارغ‌التحصیل گشت او در همین دوران  نخستین داستان خود به نام «دید و بازدید» را خلق کرد.

لازم به ذکر است که همسر جلال آل‌احمد نویسندة مشهور سیمین دانشور بود که بازهم پدر جلال با این ازدواج مخالف بود به‌گونه‌ای که روز عقد پسرش به قم رفت و سالیان سال به خانة آنها پا نگذاشت.

جلال آل‌احمد در سال ۱۳۲۳ به عضویت حزب تودة ایران درآمد و کاملاً از تفکرات مذهبی خود دست شست او در این حزب بسیار ترقی داشت به‌گونه‌ای که در سال ۱۳۲۵ مأمور راه اندازه ماهانه مردم شد اما بعد از مدتی به دلیل نپذیرفتن اینکه یک حزب ایرانی، آلت دست کشور بیگانه باشد از این گروه جدا شد.

او پس از کودتای ۲۸ مرداد دچار افسردگی شدیدی شد و از تمام آن هیاهوها دور شد در این مدت کتاب‌هایی نظیر سرگذشت کندوها و مدیر مدرسه را منتشر کرد.

در نهایت در ۱۸ شهریور ۱۳۴۸ درحالی‌که چهل و پنج سال بیش نداشت در گیلان درگذشت همسرش سیمین دانشور در کتابی به نام غروب جلال این‌گونه می‌نویسد که شوهرش قربانی مصرف بیش از حد ودکا و سیگار شد.

جلال آل‌احمد تأثیر بسیار قابل‌توجهی بر ادبیات فارسی نهاد که نمونه‌هایی از آن کمک به گسترش شعر نو نیمایی و معرفی بیشتر آن، کمک و حمایت از شاعرانی چون احمد شاملو و نصرت رحمانی، تقلید پذیرفتن و الگو بودن آثارش برای دیگر هنرمندان، جهشی بی‌سابقه در نثر فارسی به‌سوی فضایی هیجان‌انگیز و پرخاشگر، معرفی و ترجمه آثار نویسندگان بین‌الملل ازجمله «تئودور داستایوفسکی»، «آلبر کامو»، «اوژن یونسکو» و «ژان پل سارتر». می‌توان اشاره کرد.

www.JADVALKATIBEH.com

ما را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید!
magazine.katibeh
Katibeh_Magazine
Katibeh.Magazine
Katibeh Magazine
به اشتراک گذاری
برو به جدول