راهنما
1401/01/23
فلسفه اصالت وجود ژان پل ساتر

ژان پل سارتر مسلماً شناخته شده‌ترین فیلسوف قرن بیستم است. تعقیب خستگی‌ناپذیر او برای تأمل فلسفی، خلاقیت ادبی، تعهد فعال سیاسی، تحسین را در سراسر جهان به ارمغان آورد. بدون تردید نوشته‌های سارتر لحن زندگی روشنفکری را در دهه پس از جنگ جهانی دوم تعیین کرد به همین دلیل است که او را معمولاً پدر فلسفه «اگزیستانسیالیستی» می‌دانند، در میان طنزهای بسیاری که در زندگی او رخنه کرده است، محبوبیت بسیار زیاد سخنرانی عمومی جنجالی او «اگزیستانسیالیسم یک انسان گرایی است» که در ۲۸ اکتبر ۱۹۴۵ برای جمعیت مشتاق پاریسی ارائه شد.

پس از سیر تحول تفکر فلسفی سارتر، اندیشه او را در پنج مقوله یعنی هستی‌شناسی، روان‌شناسی، اخلاق، تعهد سیاسی و رابطه بین فلسفه و هنرهای زیبا، به‌ویژه ادبیات، در آثار او به خوبی نمایان است.

ژان پل سارتر ۲۱ ژوئن ۱۹۰۵ در شهر پاریس چشم به جهان گشود و بیشتر عمر خود را در آنجا گذراند. سارتر زندگی پر از فراز و نشیبی را تجربه کرد در همان اوایل پدر خود را از دست داد و با ازدواج مجدد مادر مواجه شد بدتر از همه سارتر چشمانی به شدت چپ داشت که بسیار مورد تمسخر دوستانش قرار می‌گرفت اما هیچ‌کدام دلیلی بر پیشرفت هرچه‌تمام‌تر این اعجوبه در تاریخ نبود. او روشنفکری پیش‌گام و طرف‌دار اگزیستانسیالیسم بود که از اهداف چپ در فرانسه و سایر کشورها دفاع می‌کرد و علاوه بر این تعدادی کتاب نوشت، از جمله کتاب بسیار تأثیرگذار هستی و نیستی که در سال ۱۹۶۴ جایزه نوبل را دریافت کرد، اما سارتر این جایزه را نپذیرفت و آن را رد کرد.

از دیگر آثار معروف او می‌توان رمان تهوع، مجموعه داستانی دیوار، نمایش نامه مگس‌ها، رساله فلسفی اگزیستانسیالیسم و اصالت بشر و ... اشاره کرد.

سارتر تا پایان عمر خود فعالانه در اهدافی بشر دوستانه و سیاسی از جمله شرکت در تظاهرات پاریس سال ۱۹۶۸ بسیار متعهد بود و تمام دارایی خود را در این راه صرف می‌کرد به‌گونه‌ای که خود زندگی ساده و بی الایشی داشت.

در اواخر زندگی وضعیت جسمانی سارتر رو به وخامت گذاشت و در سال ۱۹۷۳ تقریباً به طور کامل نابینا شد. او در ۱۵ آوریل ۱۹۸۰ در پاریس بر اثر ادم ریوی درگذشت و در گورستان مون‌پارناس به خاک سپرده شد.

منبع: https://www.britannica.com// سارتر، ژان پل. اگزیستانسیالیسم و اصالت بشر

 www.JADVALKATIBEH.com..........................................Instageram:Magazine.Katibeh............................................YouTube:Katibeh Magazine

ما را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید!
magazine.katibeh
Katibeh_Magazine
Katibeh.Magazine
Katibeh Magazine
به اشتراک گذاری
برو به جدول