هنر سفالگری در واقع یکی از ارزشمندترین هنرها و صنایع دستی به شمار می رود و سفال های ساخته شده در هر قرن نمادی از فرهنگ و روند زندگی در آن دوران
میباشد سُفالگری یعنی ساختن ظروف با «گِل رس»؛ و به ظرف ساخته شده از این گل را سفال میگویند، بی شک یکی از قدیمی ترین هنرها و صنایع بشری سفالگری است.
خاك رس كه ماده اولیه سفالگریست که تقریباً در هر كشوری یافت می شود. وقتی بشر اولیه زندگی شكاری خود را تبدیل به دامداری و كشاورزی كرد كوزه ها و سفالینه بوجود آمد پیدایش سفال به بیش از ۱۰ هزار سال پیش برمی گردد. ساخت سفال به زمانی برمیگردد که انسان ها عموما در دشت زندگی می کردند. ظروف سفالی در ابتدا بیشتر برای نگهداری از آب و مواد غذایی استفاده می شود زیرا سفال خاصیت فاسد نشدنی دارد. با اینكه سفالها و كوزه ها بسیار شكننده اند اما وقتی آن را به زیر خاك می كردند به همانگونه دست نخورده باقی می ماند و امروز بیشتر اطلاعات ما درباره تاریخ سفالینه سازی از همین تكه های از زیر خاك بدست آمده است.
یكی از مراكز گوزه گری كه به حق باید آن را بیش از دیگران ذكر كرد كاشان است و قدیمی ترین چرخ سفالگری در ایران در منطقه ای که آن را به نام تپه سیلک می شناسیم پیدا شده. در این روستای ظروف سفالی پیدا شده است که به دلیل وجود چرخ، آنها بسیار منظم تر از اشکال اولیه ظروف ها هستند. این این منطقه ظروف سفالی قرمز رنگی نیز موجود بوده که از پیشرفت خوب این صنعت در سیلک خبر می دهد.
آنان که خاک را به هنر کیمیا کنند... مصداق قدمت این هنر در تاریخ است، صنعتی که از دوره پارینه سنگی آغاز شد و در قرون وسطی به اوج شهرت و اعتبار رسیـد و امـروز پس از شش هـزار سـال هنوز هم به حیات خود ادامه میدهد و آثار درخشانی روزانه در این صنعت تولید میشود.
www.JADVALKATIBEH.com..........................................Instageram: Magazine.Katibeh........................................YouTube: Katibeh Magazine