از دوران پارینه سنگی در آلبانی کنونی درناحیه بالکان تا به امروز سکونت وجود داشته و این کشور طی هزاران سال بین قدرت های بزرگ یعنی یونانی ها، مقدونی ها، رومی ها و عثمانی ها دست به دست گشته است. ساکنان این کشور همواره در حال جنگ برای استقلالشان بودند. نهایتا در سال ۱۹۱۳ و با ضعف امپراطوری عثمانی، کشور مستقل آلبانی به رسمیت شناخته شد. پس از پایان جنگ جهانی دوم آلبانی استقلال خودش رو حفظ کرد و تبدیل به یک کشور کمونیستی شد. نهایتا در سال ۱۹۹۰ و پس فروپاشی شوروی، دولت کمونیستی آلبانی به رهبری انور خوجه هم سقوط کرد و اسم کشور به جمهوری آلبانی تغییر پیدا کرد.
«تیرانا» (Tirana) پایتخت کشور آلبانی است که در دوره عثمانی بنا نهاده شده وهمچنین بزرگترین شهر این کشور است.
شهر تیرانا پایتخت آلبانی با آب و هوای مدیترانه ای، کلیساهای متعدد و پارک های باشکوه به یکی از شهرهای پرجاذبه در دنیا بدل گشته است.
میدان اسکاندربیگ نماد اصلی تیرانا محسوب می شود. این میدان در اصل در قلب تیرانا قرار دارد و همه ساختمانهای مهم در اطراف این میدان واقع شده اند. سازمان هایی مانند هتل بین المللی تیرانا، کاخ فرهنگ، اپرای ملی، کتابخانه ملی، بانک ملی، مسجد ادهم بی، برج ساعت، تالار شهر، وزارت کشاورزی، وزارت اقتصاد، وزارت نیرو و موزه تاریخ ملی تعدادی از آنها هستند.
بزرگترین و غنی ترین موزه تاریخ ملی کشور آلبانی در شهر تیرانا قرار دارد که از هشت بخش تشکیل شده است و تاریخ غنی مردم آلبانی را به نمایش میگذارد و ا یکی از جاذبه های دیدنی آلبانی محسوب میشود.
هرم انوار هوکسا در سال ۱۹۸۸ به عنوان یک موزه ساخته شد. این هرم توسط دختر یک رهبر آلبانیایی، برای بزرگداشت او ساخته شد. این یادبود منحصر به فرد که به نام هرم تیرانا هم شناخته می شود , به سمبلی برای دوران های گذشته ی آلبانی تبدیل شده است.
با توجه به اینکه دین رسمی و اصلی کشور آلبانی دین مسیحیت است، اما در این کشور پیروان ادیان و مذاهب دیگر نیز سکونت دارند، که به دنبال همین گوناگونی ادیان، معابد متفاوتی نیز برای پیروان هر دین وجود دارد و در تیرانا مساجد زیبایی مانند ادهم بی، مسجد نمازگاه و... بنا گشته است.
از دیگر جاذبه های گزدشگری تیرانا میتوان به پارک گیاه شناسی تیرانا، منطقه کوهستانی داجتی،پارک بزرگ تیرانا،موزه بنکارت،کلیسای کاتولیک پل مقدس،صومعه ی ارتدوکس و... اشاره کرد که همگی در قلب این شهر زیبا در کنار فرهنگ و آداب رسوم مردمانش جای گرفته اند.
www.JADVALKATIBEH.com ............................................ Instageram: Magazine.Katibeh ................................. YouTube: Katibeh Magazine