اگرچه تلویزیون قبل از انقلاب چند سالی بود که وارد میدان سریالسازی شده بود و «داییجان ناپلئون» ناصر تقوایی یا «سلطان صاحب قران» علی حاتمی و «دلیران تنگستان» همایون شهنواز از همان زمان به یادگار مانده است، اما انقلاب جوشش تازهای برای برخی از هنرمندان بود که احساس میکردند باید روح زمانه یعنی تفکر، آگاهی و اندیشه را در سریالها بدمند.
اکثر سریالهای دهه ۶۰ و اوایل دهه ۷۰ هنوز به عنوان کارهایی به یاد ماندنی و صد البته دیدنی باقی ماندهاند. سریالهایی همچون «سربداران»، «هزاردستان»، «گرگها»، «امیرکبیر»، «کوچک جنگلی»، «بوعلیسینا»، «رعنا» و...
«سربداران» یکی از نمونه های موفقی بود که سال ۶۲ از شبکه یک سیما پخش شد؛ سریالی که کیهان رهگذار نویسنده و محمدعلی نجفی کارگردانش بود. موسیقی آن نیز به دست فرهاد فخرالدینی ساخته شد و جمع زیادی از هنرمندان تئاتر و سینمای کشور در این سریال به ایفای نقش پرداختند.
«سربداران» همانطور که از نامش پیداست، بخشی از تاریخ ایران در زمان حمله مغولها به کشور را به تصویر درآورد و سبزوار منطقهای از خراسان و محل «افراد سر به دار» را به عنوان جغرافیای خود انتخاب کرد. داستان سربداران زمانی اتفاق میافتد که در قرن هشتم هجری مردی بنام شیخ خلیفه مازندرانی فتوا داد که خراج دادن به مغولان حرام است و این فتوا باعث حرکت مردم و بدار آویخته شدن شیخ خلیفه گردید و شیخ حسن جوری راه مبارزه را ادامه میدهد. فیلم سربداران حکایت وقایع هجرت تا تبعید شیخ حسن و آغاز قیام سربداران است.
شخصیت قاضی شارح با بازی علی نصیریان در این سریال ماندگار شد و امین تارخ با نقش شیخ حسن جوری مورد توجه قرار گرفت.
نام سریال سربداران امروزه در میان لیست ۱۰۰ سریال برتر تاریخ ایران قرار گرفته است. و تلویزیون در این ۳ دهه نتوانسته است دیگر سریالی مثل سربدارن بسازد و این سریال از این حیث به اثری جاویدان تبدیل گشته است.
منبع: وبسایت فرادید
www.JADVALKATIBEH.com ............................................ Instageram: Magazine.Katibeh ................................. YouTube: Katibeh Magazine