راهنما
1401/02/04
برادر حضرت يوسف

در میان پیروان ادیان الهی، یهودیان همواره خصوصیات خاصی داشته اند. ادعاهای مبنی بر  قوم برگزیده بودن، برخورد نژاد پرستانه و انحصاری نسبت به دین خود، و رفتارهای خصمانه با سایر افراد غیر یهودی از خصوصیات بارز آنها است.

کلمه یهود در انگلیسی از ریشه یونانی «Ioudaios» و ریشه لاتینی «Judaeus» از کلمه عبری «Yehudi» گرفته شده است و به اعضای قبیله جودا یا «یهودا» اطلاق می شده است که نام یهودا فرزند ارشد حضرت یعقوب است.

و نظریه دیگر درباره وجه تسمیه نام این قوم این است که این کلمه، عربی نیست بلکه عبری است و از یهوه به معنای خدا گرفته شده است. بر این پایه یهود به معنای قومی است که یهوه را می پرستند. برخی می گویند که کلمه یهود عربی و از ماده هود به معنای برگشتن است. برخی می گویند که حضرت یعقوب موقع وفات به فرزندان خود وصیت کرد که پیرو یهودا باشند و آنانکه پیرو او شدند یهود نام گرفتند.

یهودیت، دینی مبتنی بر یکتاپرستی است که موسی رسول اللّه ، بنیان گذار آن است. در حالی که حضرت موسی علیه السلام همانند پیامبران دیگر نظیر عیسی علیه السلام و محمد علیه السلام یک پیامبر الهی و مأمور ابلاغ پیام یکتاپرستی به تمامی افراد بشر است، در منابع تاریخی و متون دینی یهود، از ابتدای خروج (از مصر) تا امروز، پیوستگی بسیاری میان قومیت و دین یهود وجود دارد و پیروان یهود با نام قوم یهود یا بنی اسرائیل خوانده می شوند.

قومیت گرایی، پیام  برتر بودن  و نژادپرستی را القا می کند کاستل در تبیین این پدیده معتقد است «که انبیای بنی اسرائیل نمودار آرمان وحدت و خلوص حیات قومی هستند.» و راسل «یهود را تنها قومی می داند که به واسطه غرور ملی شدیدشان از دیگران جدا بودند و حتی وقتی به تصرف قوم دیگری درآمدند در همه حال به برتری خود اعتقاد داشتند.»

اینکه ، اعتقادات با مرزهای جغرافیایی یا ملیت، منطبق گردد تا حدودی قابل قبول است؛ اما اینکه همواره قومیت با دین منطبق باشد هیچ توجیحی توجیه ندارد؛ و یهوده همواره  بر این انطباق اصرار می ورزد و تلاش می­کند تا از آلودگی قومی خود اجتناب کند و گرایش «رفرمیسم» که جدا شدن یهود از ملل دیگر را ضروری نمی داند، به شدت سرکوب میکند.

منبع: ریشه های تاریخی آئین یهود/ برگرفته از مجله روان شناسی و علوم تربیتی، سال سی و چهارم، شماره ۱

 

www.JADVALKATIBEH.com ............................................ Instageram: Magazine.Katibeh ................................. YouTube: Katibeh Magazine

ما را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید!
magazine.katibeh
Katibeh_Magazine
Katibeh.Magazine
Katibeh Magazine
به اشتراک گذاری
برو به جدول