بیضایی در تهران به دنیا آمد. پدرش شاعر بود و در جوانی از آران به تهران کوچ کرده بود. مانند بسیاری از مشاهیر نسل طلایی ایران، وی نیز همدوره با بزرگانی چون داریوش آشوری، محمدعلی سپانلو و عبدالمجید ارفعی بود. «آرش» از نوشتههای ماندگار او در این دوران است. در همین دوران به فیلم و سینما علاقمند شد.
با وجود کنارهگیری از رشتۀ ادبیات در دانشگاه تهران، حاصل پژوهشهای خود را به صورت کتاب «نمایش در ایران» منتشر کرد. سپس با بهرهگرفتن از شیوههای تعزیه در آران به نمایشنامهنویسی گرایش یافت و نمایشهای موفقی را چون «پهلوان اکبر میمیرد» به اجرا درآورد.
بیضایی با نویسندگانی چون اکبر رادی و فیلمسازانی چون ناصر تقوایی و دیگران در در دگرگونی نمایش و سینما در ایران نقش بسزایی داشت.
«باشو، غریبۀ کوچک» از برترین فیلمهای تاریخ سینمای ایران و فیلم «سگ کشی» پرفروشترین فیلم سال ۱۳۸۰ در ایران شناخته شد.
فیلمسازی بیضایی همراه با فیلمسازانی چون کیمیایی و تقوایی، سرآغاز فصل جدیدی در سینمای ایران تحت عنوان «موج نو» بوده است. در نمایشنامهنویسی بیضایی همراه با نمایشنامهنویسانی چون ساتم الغ بیگ، علی نصیریان، غلامحسین ساعدی و اکبر رادی فصل زرین نمایشنامهنویسی را در دهۀ ۱۳۴۰ رقم زد.
بیضایی امروز بیش از ۴ فیلم کوتاه، ۱۰ فیلم بلند، بیش از چهل فیلمنامه، سی نمایشنامه و انبوهی آثار پژوهشی منتشر شده و نشده را در کارنامۀ هنری خود دارد و برخی از نمایشنامههای او به زبانهای انگلیسی، فرانسه، آلمانی و عربی ترجمه و اجرا شده است.
بسیاری از آثار بیضایی به لحاظ استفاده از زبان مورد توجه و پژوهش قرار گرفتند و همچنین نگاه ویژۀ او به زن در سینمای ایران مورد تحسین بسیاری از اهل فن قرار گرفته است.
تهیۀ فهرستی بلند بالا از آثار و زندگی هنری بیضایی امروزه برای بسیاری قابل دستیابیست اما کاستن هر یک از این آثار به نامی در فهرستی بلند بالا حق مطلب را ادا نخواهد کرد و این جاست که دست به دامان شاعرانگی باید شد و با اندکی شاعرانگی میتوان گفت که او نمایش ایران را در آغوش گرفته یا به بیانی بر تمامی وجوه آن دستی بر آتش داشته است.
منبع: شهر کتاب آنلاین
www.JADVALKATIBEH.com ............................................ Instageram: Magazine.Katibeh ................................. YouTube: Katibeh Magazine