راهنما
1401/02/05
از زبانهای قدیم مسیحیان

تاریخ شناسی یکی از جذاب ترین رشته های دنیاست که انواعی از مسائل تاریخی، چه اماکن تاریخی، چه فرهنگ های تاریخی، چه زبان های تاریخی و ... رو بررسی می کنه. یکی از چیزایی که همیشه برای من جالب و عجیب بوده زبان شناسی تاریخیه؛ مثلا هیچ وقت نفهمیدم چطوری رمز گشایی می کنن فلان نماد یعنی چی؟! مثلا اگه زبان «آرامی» رو دیده باشید که یکی از اعضای زبان سامیه، واقعا معلوم نیست چی به چه!

زبان آرامی رو میشه زبان اداری امپراطوری ها یا کاهنان معبد دونست که بخش عمده و اصلی کتاب های دانیال پیامبر و عزرا به همین زبان بوده. آرامی رو زبان حضرت عیسی(ع) می دونن و امروزه هنوز هم زبان بخش کوچکی از دنیا همین آرامیه و به این زبان حرف می زنن! بعضی از مردم که بیشترشون از دوران آشوریان موندن هم آرامی صحبت می کنن.

این زبان از خانواده زبان های افرو آسیایی محسوب می شه که قسمتی از گروه زبان های سامی شمال غربه؛ آرامی شامل زبان های کنعانی مثل زبان عبری هم می شه.

اولین الفبای آرامی بر اساس رسم الخط فینیقی بوده که بعدها با گذشت زمان الفبای مربعی بهش اضافه شد. فلسطینی های باستان و مردمی که ساکن کنعان بودن این الفبا رو برای زبانشون انتخاب کردن و الان دیگه بیشتر به همون الفبای عبری مشهوره. این ساختار نوشتن در کتاب های مقدس آرامی و نوشته های دیگر یهودی ها استفاده می شده.

آرامی یه زبان واحد و انعطاف پذیر نیست و در کل به مجموعه ای از زبان های مرتبطش گفته می شه. بعضی از گویش های آرامی تا حدی قابل فهم هستن ولی بعضی دیگه کلا عجیب و غریبن!

تو قرن ۱۲ قبل از میلاد کسایی که آرامی صحبت می کردن کم کم تو نواحی جنوب ارمنستان تا کشورهای قسطنطنیه (ترکیه)، پارس (ایران)، شام (سوریه)، آذربایجان، لبنان، اردن، مصر و تقریبا همه کشورای خاورمیانه سکونت پیدا کردن و این زبان شدش یکی از مهم ترین زبان های جهان مسیحیت.

قرن ۱۴ قبل از میلاد زبان آرامی توی اوج خودش بود و به خیلی کشورهای جنوب و جنوب شرقی آسیا مثل هند و مالزی و اندونزی و اینا هم رسیده بود. علاوه بر اون یسری بخشای آفریقا مثل اوکراین و بلغارستان و مجارستان و آلبانی هم به این زبان حرف می زدن. بعد از قرن ۱۵ قبل از میلاد، آرامی چندین شاخه شد و هر شاخه رفت توی یه کشور.

در کل این زبان توی قدیما خیلی معروف و گسترده بوده و بخشای زیادی از جهان به زبان آرامی صحبت می کردن؛ ولی خب رفته رفته هی زبان های جدید اومد و گویش آرامی کم و کمتر شد تا جایی که الان شاید انگشت شمار باشن اقلیت هایی که به زبان آرامی صحبت می کنن.

 

www.JADVALKATIBEH.com ............................................ Instageram: Magazine.Katibeh ................................. YouTube: Katibeh Magazine

ما را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید!
magazine.katibeh
Katibeh_Magazine
Katibeh.Magazine
Katibeh Magazine
به اشتراک گذاری
برو به جدول