استان خراسان رضوی دارای پیشینه تاریخی طولانی است و در دوران مختلف تاریخ این کهن بوم اتفاقات فراوانی در دل آن رخ داده است این استان علاوه بر شهر مشهد که امروزه به یکی از قطب های گردشگری برای زائران تبدیل شده است دارای شهر های دیگری با جاذبه های طبیعی و تاریخی فراوان می باشد. یکی از این شهرها «کاشمر» است.
کاشمر دیار سروهای سر به فلک کشیده است. گفته میشود مردمان این سرزمین کاج را همان سرو میدانستند و نام کاشمر از کاجمر گرفته شده که بعدها به کاشمر تبدیل شده است. این شهر را در قدیم با نامهای کشمر، ترشیز، تریس و سلطان آباد میخواندند. کاشمر یادگار تاریخ کهن ایران است شهری به بعد تاریخ که قدمت آن به بیش از ۲۵۰۰ سال قبل میرسد. ساخت این شهر را به «بهمن» پسر «اسفندیار» و نوه «گشتاسب» نسبت دادهاند. کاشمر در قرون دوم و سوم اسلامی بین امرای صفاری و طاهری دست به دست میشد. در قرون بعد نیز این شهر تجربه تصرف و غارت شدن توسط «سلطان سنجر سلجوقی»، «هلاکوخان مغول» و «امیر تیمور گورکانی» را داشته است هر چند در این میان روزهایی نیز وجود داشتهاند که این شهر طعم آبادانی را چشیده است. در کل باید ادعا کرد که کاشمر تاریخ بسیار پر فراز و نشیبی را تجربه کرده و وجود آثار تاریخی فراوان در این شهر، سندی بر این ادعاست.
از آثار تاریخی به یادگار مانده چون قلعه دختر و پسر، گورستان گبرها و آسیابهای قدیمی، مسجد جامع کاشمر و روستای نامق حکایت از پیشینه طولانی منطقه دارد.
باغ مزار که آرامگاه سید حمزه در میان آن واقع شده است و آرامگاه سید مرتضی در دامنه کوه و نیز آرامگاه شهید مدرس از جاذبههای منطقه است که نزد مردم دارای تقدس و احترام ویژهای است.
از مهمترین دیدنیهای طبیعی این شهر میتوانیم «یخچال طبیعی بند قرا» ، «آبگرم معدنی کریز» ، «روستای نمونه گردشگری کوهسرخ» با آب و هوا، پوشش گیاهی و بافت پلکانی زیبایش، «یخدان فروتقه» عظیمترین یخدان کاشمر و «پارک جنگلی سید مرتضی» را نام ببریم.
از مهمترین صنایع دستی این شهر قالی ان است که بسیار معروف بوده و صنایع دستی دیگری همچون «گلیم بافی»، «گیوه دوزی» و «حصیربافی» نیز در کاشمر محبوبیت دارند و برخی از مشاغل مهم این شهر شامل نجاری، آهنگری و مسگری است.
از سوغاتیهای بسیار مهم این شهر کشمش کاشمر است که جنبه صادراتی نیز دارد. همچنین در سالهای گذشته زعفران و انار نیز به عنوان سوغاتیهای این شهر به حساب آمدهاند.