ابوعلی سینا دانشمند نابغه ایرانی بود که شهرت جهانی دارد. ابن سینا، پورسینا، شیخالرئیس و همهچیز دان، از القاب این دانشمند بزرگ به شمار میرود.مهارت این حکیم بزرگ در همه علوم بهویژه پزشکی بسیار شگفتانگیز و قابلتوجه است و علم پزشکی پیشرفت و توسعه خود را مرهون دانش ابن سینا است به طوری که پس از ظهور حکیم هزاره ها سرعت تکامل علم پزشکی جهش یافت و حالا پس از گذشت هزار سال، هنوز هم از کتاب «قانون» او به عنوان مرجع در دانشگاه های معتبر دنیا استفاده می شود.
ابوعلی سینا علاوه بر اینکه یک پزشک بود، ریاضیدان، منجم، فیزیکدان، شیمیدان، جغرافیدان، زمینشناس، شاعر، منطقدان و فیلسوف بزرگنیز بود و در دوران کوتاه زندگی خود بهطرز شگفتآوری توانست به همه این علوم تسلط پیدا کند.
حکیم ابن سینا ۴۵۰ کتاب در زمینههای گوناگون نوشته است که تعداد زیادی از آنها به مباحث پزشکی، حکمت و فلسفه مربوط میشود. از آنجا که در آن دوره، عربی زبان رایج آثار علمی بود، ابن سینا و سایر دانشمندان ایرانی آن زمان هم، اکثر کتابهای خود را به زبان عربی مینوشتند؛ اما بعدها برخی از این آثار به زبانهای دیگر از جمله فارسی ترجمه شد.
او تنها حکیمی است که تمام آثارش باقی مانده و بسیاری از آنها به چاپ رسیده است. ابن سینا نویسنده کتاب شفا (یک دانشنامه علمی و فلسفی جامع) بوده و کتاب القانون فی الطب که یکی از معروفترین آثار تاریخ پزشکی است. این اثر بزرگ که بالغ بر یک میلیون کلمه در خود جای داده، حاصل تجارب و آموخته های شخصی ابن سینا و همچنین دستاوردهای دانشمندان پیش از او نظیر بقراط و ارسطو و جالینوس می باشد.از جمله دیگر آثار ابن سینا میتوان به رساله المحدود، الحمکه العروضیه، الحکمه المشرقیه، الاشارات و التنبیهات فی المنطق والحکمه و بسیاری رسالههای دیگر فارسی و عربی اشاره کرد.
ابن سینا بدون تردید مشهورترین دانشمند مسلمان ایرانی بوده که توانست در بیشتر علوم مربوط به دوران خود تحول ایجاد کند و نام خود را در تاریخچه بسیاری از علوم به ثبت برساند. شهرت این دانشمند بزرگ محدود به ایران و علوم خاصی همانند فلسفه و منطق نیست؛ بلکه وی در همه علوم و بهویژه پزشکی، مهارت شگرف و خیرهکنندهای داشت و از همین رو، افتخار تمام ایرانیان و جهانیان محسوب میشود.