راهنما
1401/03/17
قدیمی ترین روزنامه در حال انتشار ایران

اطلاعات قدیمی‌ترین روزنامه در حال انتشار ایران است. این روزنامه شامگاه روز یکشنبه ۱۹ تیر ۱۳۰۵ خورشیدی در تهران برای نخستین بار چاپ شد. این روزنامه در ابتدا هنگام ظهر منتشر می‌شد ولی اکنون هر روز صبح منتشر می‌شود. در رتبه‌بندی روزنامه‌های ایران بر پایهٔ عملکردشان در بازهٔ نیمه دوم ۱۳۹۴ توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ اطلاعات با ۷۰٬۹۴ امتیاز، رتبهٔ هفتم را داشت.

این روزنامه امروز به عنوان نخستین مبتکر توزیع روزانه از طریق پست در محل مورد نظر مشترک و در کوتاه‌ترین زمان ممکن شناخته می‌شود که با بیش از ۷۵۰ نمایندگی، اطلاعات را تا دورترین نقاط ایران، توزیع می‌کنند.

نخستین بار در ساختمانی در خیابان علاءالدوله (فردوسی)، دفتری با نام دفتر اطلاعات توسط عباس مسعودی درست شد که کارش تهیه و تنظیم خبرهای سیاسی و حوادث روز، برای نشریه‌های گوناگون آن دوران بود.

سه سال بعد از تأسیس دفتر اطلاعات، سرپرست آن از وزارت معارف خواستار دریافت امتیاز تأسیس روزنامه شد.

  • اوج‌گیری

انتشار اطلاعات در آغاز فقط دو صفحه را در بر می‌گرفت و تیراژ آن ۵۰۰ نسخه بود، اعضای کادر آن نیز به جز سرپرست و مدیر روزنامه، فقط دو نفر بودند. اما به تدریج این مرکز گسترش یافت و با گذشت زمان، محدودهٔ کارش از انتشار یک روزنامه بسیار فراتر رفت تا آن‌جا که به صورت یکی از بزرگ‌ترین موسسه‌های فرهنگی خاورمیانه درآمد. اطلاعات بین‌الملل، جوانان امروز، اطلاعات هفتگی (قدیمی‌ترین مجلهٔ ایران که از ابتدای فروردین سال ۱۳۲۰ منتشر می‌شود)، روو دو تهران Revue de Téhéran (به فرانسه)، دنیای ورزش، اطلاعات علمی و ماهنامه سیاسی-اقتصادی از نشریات وابسته به این مؤسسه می‌باشند.

پس از انقلاب اسلامی ایران مؤسسه اطلاعات به همراه مؤسسه کیهان به بنیاد مستضعفان واگذار شد. پس از مدتی این دو مؤسسه زیر نظر ولی فقیه قرار گرفت و سید محمود دعایی به عنوان نمایندهٔ ولی فقیه و سرپرست این مؤسسه منصوب شد.

ستون «دو کلمه حرف حساب» که از دههٔ ۱۳۶۰ در روزنامه اطلاعات به قلم کیومرث صابری فومنی (گل آقا) منتشر شد به پیشی گرفتن این روزنامه از رقیب دیرین خود کیهان انجامید و زمینهٔ انتشار هفته‌نامهٔ طنز گل آقا در سال‌های بعد شد.

از جمله مقالات چاپ شدهٔ این روزنامه می‌توان به «دوران عقلانیت»، پس از پذیرش قطعنامهٔ ۵۹۸ توسط ایران، «ارتش بیست میلیونی چه گفت»، پس از انتخاب سید محمد خاتمی به ریاست جمهوری در سال ۱۳۷۶، انتقاد از مواضع سیاسی محمدتقی مصباح یزدی (در دو مقطع، یکی در نقد تئوریزه کردن خشونت در اسلام در سخنرانی‌های پیش از خطبه‌های نماز جمعه تهران در دههٔ هفتاد و دیگری در حمایت بی چون و چرا از محمود احمدی‌نژاد)، «فقه و سیاست یا بی سیاستی»، در انتقاد از رد صلاحیت‌های گستردۀ شورای نگهبان از نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان، و «منکراتی به نام نهی از منکر»، در زیر سؤال بردن مبانی فقهی و حقوقی تعزیر شرکت کنندگان در پارتی شبانهٔ دانشجویان در قزوین، اشاره کرد.

عباس مسعودی (۱۲۷۴- ۱۳۵۳) روزنامه نگار، سناتور و نماینده مجلس شورای ملی در دوران پهلوی بود. او پایه‌گذار روزنامه اطلاعات است.

مسعودی ابتدا در روزنامه کوشش به مدیریت شکرالله صفوی با ذبیح‌الله منصوری همکار بود. با خروج از روزنامه کوشش ابتدا چند چاپخانه کوچک تأسیس کرد و وقتی به‌خوبی با کار خود آشنا شد، روزنامه اطلاعات را راه‌اندازی کرد.

اطلاعات پرتیراژترین روزنامه کشور ایران شد و باعث شد تا عباس مسعودی با مقامات بزرگ کشور از نزدیک آشنا شود. از این طریق در سال ۱۳۱۴ به نمایندگی تهران به مجلس شورای ملی راه یافت (دوره دهم) و تا پایان دوره پانزدهم این کرسی را حفظ کرد.

پس از وقایع شهریور بیست، مسعودی در جریان حادثه هفدهم آذر ۱۳۲۱ که جمعیت خشمگین به مجلس شورای ملی حمله کردند، هدف حمله قرار گرفت و به شدت مضروب و مجروح شد و تا سر حد مرگ پیش رفت. سپس از کشور خارج شد و نامه استعفای خود را از نمایندگی به مجلس فرستاد که در سوم خرداد ۱۳۲۲قرائت و اعلام شد، اما مجلس در جلسه بعد (پنجم خرداد) تصمیم گرفت استعفای او مسکوت بماند.  مسعودی هم استعفای خود را پس گرفت. 

با ورود رقیب جدیدی به نام روزنامه کیهان، مسعودی مجلات اطلاعات هفتگی، اطلاعات ماهانه، اطلاعات بانوان، دنیای ورزش و مجله الاخی (برادری) را به زبان عربی انتشار داد. با تشکیل مجلس سنای ایران در سال ۱۳۲۸ مسعودی به عضویت این مجلس برگزیده شد و تا پایان عمر سناتور بود.

روزنامه اطلاعات همچنان به صورت روزانه چاپ می‌شود.

ما را در شبکه های اجتماعی زیر دنبال کنید!
magazine.katibeh
Katibeh_Magazine
Katibeh.Magazine
Katibeh Magazine
به اشتراک گذاری
برو به جدول